Mám jen dotaz zdali se někdo pravidelně účastní aukcí poboček ČNS a jak jste spokojeni.
Já jsem se poprvé zúčastnil této aukce letos ( dávám přednost burzám ) a zadal jsem písemný příkaz neb nerad někam cestuji.
vybral si pár bankovek a čekal. V pátek dorazila zásilka za 3400,- a byl jsem zhrozen co jsem obdržel. Ve všech případech jsem dražil bankovky v udávaném stavu N, ale v "enku" byly asi bankovky tři a zbytek hrůza.
Dokonce mě dorazila 50 Kčs z roku 1987 ( udávaná jako N ) a byla zmuchlaná jako pr*se a dokonce natržená. Dále např 20 Kč 1945 taky udávaná N ale má ohlé dva růžky.
Po téhle zkušenosti se už dalších aukcí asi nikdy nezúčastním.
Máte někdo podobnou zkušenost? Je to normální že opravdový experti z ČNS nepoznají stav bankovek ? Momochodem toto byla aukce pobočky Šumperk.
Pár, opravdu pár přebytků naleznete zde:
www.bankovky.ic.cz

U většiny poboček je to dražit na příkaz "sebevražda" pokud to člověk neviděl - osobně bych to na příkaz nikdy nedražil!!! Přesně je celkem stav určován v pobočce Praha, kde na popisy stavu dohlíží dlouholetý sběratel p.Holna. Jinak u spousty menších poboček se z toho stal "kšeft" jednotlivců a dle toho vypadají i popisy...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Sumperk - to je katastofa !!!! Ja tam byl letos osobne a nestacil jsem se divit, co vsechno bylo oznacene jako stav "N" ... ohle rohy, prehyby, usmudlane bankovky. Jinak z Tabora mam zkusenost veskrze pozitivni, ale byly to jen 2 bankovky, tak nevim, jestli to je vypovidajici vzorek.

ze Sumperka jsem vyhral jen jedinou bankovku, uz mi prisla, ale mela byt NEPERFOROVANA!! ... bohuzel dorazila perforovana, takze je to na reklamaci, ale nejsem si jist, zda se mi to vyplati, porotoze postovne mi asi nevrati. A postovne ma Sumperk docela mastne, 91 Kc, pritom to mohli klidne poslat jen doporucene a ne jako cenne psani. Taky 20 Kc na balne je vysmech, protoze to nebalej vubec (alespon u me) a flakli to tam
mezi tenky prelozeby list A4. TAKZE SUMPERK UZ NIKDY VICE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Teoreticky lze v omezené míře lecos, ale prakticky je jednodušší se na to vykašlat(dlouhá tahanice a výsledek asi 0) a držet se hesla: "Vidět nebo nedražit !!!"

Jsou pobočky, u kterých je zachovalost bez problémů a jsou pobočky, kde si zkušení aukční harcovníci pro stanovení podání při posílání limitu intuitivně snižují deklarovanou kvalitu i o několik stupňů. Šumperk je tím pověstný a to nejen u bankovek, ale i u mincí. Odvolání k vyšší instanci možné je (podání na ústředí ČNS, kde by to řešila aukční komise), ale myslím, že tím by se nic nezpravilo. Jedinou obranou je buďto tam nic nedražit, anebo si pro to jet osobně a před aukcí si to prohlédnout... Bohužel funguje trh. Šumperk i když má opakované problémy s určením kvality nebo s umisťováním falz, má současně poměrně bohatou nabídku materiálu, takže stále táhne zájem sběratelů. Pokud by sběratelé dali najevo, že o špatně popsané aukce nestojí i navzdory obsahově bohaté nabídce, možná by se zpracovatelé aukce zamysleli... ale proč by se zamýšleli, když zájem je stálý a ty reklamace už se nějak vyřeší... že:-)

Ono pamatuji například nějaký čas nazpět na jednu jinou moravskou aukci ČNS(nebyl to tedy zrovna Šumperk), kde jsem při prohlídce upozornil na 3 falza mincí, odpověď byla "my si to poznamenáme", mince se stejně dražily(v cenách 1000kč a více za kus) a na můj dotaz po aukci mi bylo řečeno "bylo to ze staré sbírky, pan XY řekl že je to pravé a vůbec, vy tomu nerozumíte". A byl jsem si zcela jist, že se jedná o novodobé padělky, jinak bych dal ještě minimálně klidně 3x tolik, co byly konečné ceny. U Nummusu jsem dostal před lety 1x i novoražbu medaile(za cca 300Kč se mi reklamace nevyplatila) nebo za cca tuším 800Kč knížku v "popisu bez chyb", ale chyběla jí cca polovina stránek....prostě písemně již nikde ani náhodou !!!!!
Jinak to Patason napsal zcela přesně...

ja nevim, me to pripada jako zacarovany kruh. Vzdy se najde nekdo, kdo bude posilat pisemne limity. Takze napr. v nabidce bude 10/1927 ve stavu N za 200 vyvolavacku. Pisemny limit bude treba 360. Ale na miste zjistite, ze to N neni, t.j. nikdy nedate 360. Vase pripominka na stav bankovky velevazenou komisi nezajima, takze se v pohode vydrazi za pisemny limit. Kdyz bude takovych polozek 100, tak na miste nevyhrajete nic (takze proc tam vlastne jezdit?) a pisemni vyherci budou zase nastvani ... jedine reseni by byl naprosty bojkot takto spatne pripravenych aukci, ale to asi tezko nastane😞
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.