Bergwerksmünzen Ungarn und Siebenburgen (1548-1947) od Attila Szemán, Gábor Kiss sú za 40,-€ napr. tu:
http://www.webareal.sk/stare-mince/eshop/16-1-Literatura

Slušne spracovaný zoznam literatúry k baníckym výplatným známkam je k dispozícii na nasledovnej adrese:
http://bergbaugepraege.lotharschumacher.de/pdf/1000_quellen.pdf

Prvá je v jednej aukcii označená ako znak zo Smolníka, ale priradil by som ju do Banskej Štiavnici. Cenu by som videl niekde na 100 eurách. V tej aukcii bola za 150, ale v lepšom stave. Druhá je bežná a v zlom stave. Ak by ste chceli za niečo vymeniť tak mi napíšte.
blasko.juraj.ml@gmail.com

ďalší pár :
- v pôvodnej literatúre od Gohla označená ako baskoštiavnický, neskôr sa aj Szemán priklonil k názoru ktorý ako prvý vyslovil p.Trenčan v r.1984, že sa jedná o špaňodolinský znak na základe archívnych záznamov " na pokyn banskobystrickej banskej komory z februára 1868 na zavedenie nových červených peňazí na Španej Doline "
- znak zaradený katalógom Szemán - Kiss k banskoštiavnickým, lenže tieto znaky sa našli aj na Španej doline a v archívoch sa spomína použitie znakov na Španej Doline už pred rokom 1662, z čoho možno usudzovať že sa používali v celej stredoslovenskej banskej oblasti
Obrázky:

krasne to tu mate. ozaj zaujimave medaciky.
ten monogram P H urcite nebude znamenat Patrona Hvngariae.
opis patrona hungariae (patronka uhorska) sa vzdy pouzival okolo obrazu Panny Marie s Jeziskom v naruci,
nikdy len tak bez zobrazenia, a nikdy, ani na najmensom denariku, v tvare PH.
za tym PH treba hladat niekoho ineho.
jacisin76@yahoo.com

dula77 : Niekde som to čítal, v drvivej väčšine išlo o štiavnické poltury ale už si presne nepamätám či to bolo ono.
tocomabyt : to je názor Szemána nie môj, podľa mňa ide pravdepodobne o iniciáli banského podnikateľa.
idem teda ešte pridať pár znakov:
- banskoštiavnický výplatný znak r.1696 za Leopolda I
- banskobystrický znak r.1591 o čom niet pochýb, N S - Neosolium, Neusohl, razený za Rudolfa II.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.