Zdravím. Už nějakou dobu prohlížím internet a snažím se udělat si představu o REÁLNÝCH cenách britských mincí (před librovým systémem), ale pořád si tak nějak nevím rady a byl bych rád, kdyby mi někdo dokázal poradit. Ceny na Aukru mi přijdou dost mimo mísu, vzhledem k tomu, že se tam pořád opakují ty samé mince a nikdo je nechce, ale kde jsou ceny trochu reálnější? Třeba staré penny (bronz) se tam prodávají v rozmezí 10-200 Kč i za totální šroty a opravdu pěkné se objeví málokdy... To ani nemluvím o stříbře, to je podle mě často úplně přestřelené.
Carpe diem, sed memento mori!

Shrnul bych to takto: Co se týče mincí před rokem 1920 (kvalitní stříbrné oběživo a stavy) jsou u nás na sálových aukcích ceny kolikrát srovnatelné s Anglií (třeba tzv. "Maundy Money, shillingy a drobné oběživo v pěkné zachovalosti.)
Po roce 1920 došlo k reformě a obsah stříbra v mincích byl snížen na polovinu (500/1000). Tady platí, že pokud nejde o vzácnější ročníky, jde o cenu stříbra. Aukro je předražené, ale na regionálních aukcích (ČNS Havířov, Numismatika Třinec) jsem zažil třeba krásné shillingy s volačkou za 40 - 50Kč, které šly zpět. Nebo konvolut pěti stříbrných 3 pencí ve stavu 0 - 1- se prodal za 100 korun + 15%.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

ono jsou ty penny ale už z 19. století...🙂
pravda také mám schovaný jeden kus z doby kolem roku 1870 téměř v RL a na tu se také rád podívám... avers Britania revers Victorie a nikde ani škrábaneček...😎
Ale řekl bych, že u nás sbírá VB málo lidí, tak je celkem šance 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Kde?!?😁😈
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Dracek: Vím že jsou i starší, ale ty jsou taky dražší než z dvacítky 😁 Taky mám dojem, že Británie tady moc nefrčí, lidi stále drží ta šílená R-U mánie, takže by se snad občas nějaký ten měďáček/stříbrňáček pořídit dal za ne moc velký peníz 🙂
Jan322: Victoria ve stříbře je hezká, to bezesporu, ale mě se skoro víc líbí v mědi, pokud je pěkně zachovalá, měďáky pro mě mají svoje kouzlo. Kromě toho za jednu stříbrnou Victorii z 19. století bych pořídil často i dva a víc Jiříků z 20. st. 😁
Jinak díky oběma za podněty
Carpe diem, sed memento mori!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.