Ahoj, včera jsem si v jednom znovuotevřeném starožitnictví udělal během osmi minut před zavíračkou malou radost z toho mála, co tam měli, tím, co jinak nesbírám (antiku neměli).
Mohu tedy poprosit, zde se o tomhle denárku dá napsat něco víc než Ferdinand I., Kremnica, 1557? Nějaké určení, specifikum madony/erbu apod.? Předem díky!
Obrázky:

Asi ťa sklamem, ale podľa mňa úplne tuctový denár Ferdinanda I.
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

díky, to mě nezklameš, je mi vlastně úplně jedno, že je běžný, ani jsem nepopočítal s něčím jiným. Chtěl jsem spíš slyšet, zda to má třeba nějaké katalogové určení, nebo zda se na tom něco nějak popisuje (erb, madona...) třeba ne.

Je to Huszár 935 alebo Unger 745.a
Je to typ s hruškovitým (renesančným) štítom, kvetinkou a dvoma bodkami pod madonou a štandardným zakončením opisu (VNG). Veľmi pekná razba s kompletným mincovým obrazom a opisom, navyše s krásnou pôvodnou patinou. Gratulujem 😉

Paráda, děkuji moc ;-) Přesně takové určení a popis jsem měl na mysli.

V Košicoch sa vždy veľmo pilo. Takže normálne "N" je vzácnejšie než toto obrátené "И".
Sent from my ZX Spectrum

Nie je to z jedného razidla. Ježiško zobrazený ako jednooké dieťa, madona, ktorej perlovec prechádza priamo očami, a obrátené "И" sú typické produkty košickej mincovne (1527-1533) za vlády Ferdinanda I.😉
Zuzi má ten denár aj averz ?🙂
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.