Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III

Sice registruji debatu odborníku s tématem Fiume v tlachárně, ale přesto to trochu osvěžím. Je v ČR někdo kdo certifikuje tuto destinaci? I když těžko říci, Fiume je období sporů o maličkaté uzemí severu Jugoslávie, německy Veit am Flaum , slovinsky Rieka, Italsky Fiume, madarsky Szentvit ,, v podstatě malé městečko a ostrov Arge - Krk a Veglie. Když juknu do historie, tak mi stejně není jasné jak to v období těchto známek vlastně bylo. Od roku 1822 spadla do RU, tedy třeba madarské známky razítkované Fiume. Po válce to vřelo mezi Italií a královstvím srbů chorvatů a slovinců zakončeném Rapalskou smlouvou , takže chápu, že 1918-1924 to byl suverení stát Rijeka? Já bych si jako suverení stát vytiskl své známky hned a netiskl italské Fiume na madarské známky. A po roce 1924 okupace Itálií? Ale Sasone končí 1924 a pak je pár známek okupace Fiume 1945. Čert se v tom vyznej. Abych začal dopodrobna studovat tuto enklávu potřeboval bych 3 životy.
Zajímavé ale je jak malé uzemí a jak malé období dokáže být atraktivní:
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

V ČR asi nikdo certifikovaný není, ale rádců bude dost.😃
Svobodný stát Fiume vznikl a existoval tak nějak spíš nedopatřením a shodou okolností. Ovšem legendárním se stal díky Gabrieli d'Annunzio. Nebýt něj, nikdo (krom filatelistů) by si dnes na Fiume nevzpomněl.
Přetisky FIUME zkouší Bodor z Pětikostelí (Pécs) a komplet Fiume Ivan Martinaš, který k tomu vydal i specializovaný katalog (monografii) "Poštanske marke Rijeke, Fiume 1918 - 1924" - pro sběratele Fiume naprosto nezbytná věc.
K přetiskům i zde: Konec uherského království 1918-1921 | Sběratel.com

moc děkuji, to vlákno jsem prehledl
moc pěkný exponát . já si sám sobě jen porovnávám co mám, ty začatky mam asi slušné, hodně signaci, ale následně mam jen tak 80 Procent vydaných.
dik

Tak, to první neznám a ani nevím, jak to číst - HAU(T?)ER. Teoreticky HAUSER(?), jeden byl i obchodník a znalec, ale jiný byl filatelista a používal vlastnickou značku. Nepřikládal bych tomu význam.
To druhé je kontrolní nátisk přímo od Fiume (taky se padělal) a vypadá dobře.
To třetí je teoreticky zkušební značka PAPE (mezi válkama), ale konkrétně tahle bude falešná.

Pavle, mohu ještě dotaz? Trochu jsem se snažil porozumět. Historicky jsem registroval, že lze známky rozdělit do ruzných časových úseků, to spojené vojenské administrace, pak vlastní Fiume a závěr Italský regenát.
Co mě ale nyní spíše vrtá hlavou, ve Vašem exponátu je rozložení první přetisků jako I Edice II edice a následně ruční přetisky.Já to dle katalogů spíše chápu, že byly strojní přetisky tedy I. edice a pak II edice ruční přetisky, které se člení na 6 typů. Ale možná se pletu.
děkuji.
a ještě dotaz, existují takové věci jako nátisky, nebo nezoubkované? To jsem nikde neregistroval, takže asi ne. Známky určené k přetiskům jsou i nezoubkované.

No, I. a II. náklad strojního (knihtiskového) přetisku vychází z toho, že I. náklad byl přetiskován 3. - 5. prosince, pak si dali pauzu a k mašině se vrátili 23. prosince.A protože to seštelovali jinak, tak je odlišitelný od první várky. Překvapivě toho 23. zvládli víc, než za předchozí tři dny.
Ruční přetisk byl dělán ve čtyřech dnech (píše Martinaš) a na necelých arších a jednotlivých známkách. Jestli to bylo tak, že bylo 6 lidí a každý měl svůj štoček ... Nabízelo by se to.
K nátiskům - teď jsem se díval a ten vyobrazený je dokonalý až moc, takže to bude paradoxně padělek. Nátisky jsou známy i na líci známek, ale jestli je i na nezoubkovaných nevím, neuvádí se, spíš ne. Asi to bude proto, že nezoubkované byly vlastně nedodělané a nátisk (a potom přetisky) se dělal až na hotové známky. Že tam občas na jedné straně zoubkování chybí je jiná věc. Ale taky ten nátisk není na všech známkách. On měl spíš asi fungovat jako kontrolní značka.
Ještě je dobré vědět, že se padělaly komplet celé definitivní známky (čili padělaný nátisk = /obvykle/ falešná známka) a vůbec je to celé divoké. Kdysi jsem si u Burdy v aukci pořídil celý falešný arch (devítiblok) ďAnnunzia s přetiskem Governo provvisorio. Kompletní falešné archy jsou zajímavé. Většinou je roztrhali.

děkuji,
jakoby toto nešlo uvést tak jednoduše v katalozich. ani v jednom /Michel , sasone, maďarska specialka, Scott/ to pro laika není srozumitelně. spíše bych řekl zavádějící informace.
takto mi to stačí. v tak malém.rozsahu jaký počet známek mám se nevyplatí se pokoušet studovat . maximalne dovozovat že znamek se signaci, i když to také nebude "košer".
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.