Opisové varianty existují. Jde o to jak je za sebou řazená titulatura. Nehraje se zde na délku zkratky. Proto Halačka nebere v potaz jestli je na minci opis BOHEM, nebo BOH atd., v případě stejně řezené titulatury.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Těch zkratek jsem si vědom a nebral jsem je v potaz, řídil jsem se čistě jen řazením titulatury (a zařazením hodnoty nominálu v opisu) a užitím nebo neužitím písmene V namísto písmene U.
V tomto konkrétním případě jde o opis:
av:
LEOPOLDUS DEI GRATIA ROMANORUM (VI) IMPERATOR SEMPER AUSTRIAE(nebo možno i AVSTRIAE) GERMANIAE HUNGARIAE (nebo možno i HVNGARIAE) BOHEMIAE REX.
rv:
ARCHIDUX (nebo možno i ARCHIDVX) AVSTRIAE (SHS) DUX BVRGVNDIAE & SILESIAE

To Hurley - pokud se pozorne podivate do noveho Halacky na typy prirazene k opisu B (1606, 1610, 1610b) tak uvidite ze Halacka nepriklada vyznam:
- je-li v opise V nebo U - viz napriklad uvedene zneni opisu B - BVRGVNDIAE, ale na perovce reversu typu 1606 je .BUR., a nebo uvedene LEOPOLDVS, ale na perovce typu 1610B je LEOPOLDUS.
- umisteni oznaceni nominalu (VI) v opise - u opisu B ma uvedene umisteni nominalu takto: GRATIA (VI) ROMANORVM, ale na perovce typu 1610b je jinak: G.R.(VI).
Takze dle obrazu a celkoveho opisu je Vase mince typ 1606.

Prosím pánov zberateľov o vysvetlenie značky mincmajstra!
Jedná sa o toliar Ferdinanda I z r. 1548, mincovňa Jáchymov, mincmajster Ruprecht Puellacher.
Podľa Halačka - Mince zemí koruny České - Kromeriž 1987 typ 113, mala by byť na reverzu značka mincmajstra (hlava s krkom nejakého zvieraťa). Na mojej minci je iba krížik, ako u typu 114. Je to nejaká varianta, lebo aj v opise AVSTR pridané eR-ko oproti AVSR u typu 113. Bolo to bežné u týchto mincí, že neboli značky mincmajstov na každej?
Obrázky:
igormusinka@gmail.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.