Nechtej kupovat mince hned a ted...pockej si na peknou minci za dobrou cenu. Dockej casu,...
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

To barvitek: ať je ti kolik je ti, nikdo ti žádnou minci na Aukru za dobré peníze s cenou "Kup teď" nedoporučí. I mě odmalička odírali zkušení obchodníci a více či méně úspěšně to dělají doteď ;-) Místo mincí si nakup knížky (pro začátek ti doporučím "Jak sbírat mince" od J. Marca), zvaž, kolik do toho můžeš investovat a pak v rámci svých finančních možností vyber nějaké období, stát, ..., co se ti líbí a zajímá tě. Pak si nakup specílní katalogy na to, co chceš sbírat, nějakou dobu jen sleduj katalogy na internetu a aukro, abys věděl, za kolik mince, které chceš sbírat, chodí a postupně začni nakupovat.

To barvitek: Zlaté rady, čím překotněji budeš nakupovat, tím více Tě někdo obere. Raději s rozmyslem jednu či dvě pěkné mince o trochu později než dromádku předraženého šrotu hned...
Zrovna nedávno jsme s kamarádem vzpomínali na "Jak sbírat mince" od J. Marca, jak je ve velké části nadčasová a vhodná i dnes pro začínající.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

kdyz si vzpomenu, jak sem si to jako malej susen cet a ziral napr. na prazsky gros a vubec nechapal, kde a jak si ho poridit a snil o tom, ze jednou nekdy mozna...
no dneska maji i mladi zacinajici sberatele hned pristup k informacim mnohem lepsi nez ja pred lety (o materialu ani nemluve) a vlastne je docela chapu, ze nechteji cekat a chteji hned mit vsechno... az pozdeji jim dojde, ze to se jim stejne nikdy nepodari a neni vzdy nutne spechat...
driv jsem si rikal, ze je lepsi lidi varovat, upozornovat je, at nedelaji chyby, kterych se dopustili jini nebo ja... uprimne - nema to smysl. kolikrat jsem si tim jen natlouk cumak. kdyz studentovi reknete, co nema delat a cemu se ma vyhnout a jak to ma delat, aby to zvladl, tak se za zady dozvite, ze ho omezujete a zabranujete mu v rozletu... takze je asi lepe nechat tem zacatecnikum si natlouct hubu hned z fleku, alespon se nestavite do role, ze jim odpirate pravo si to svobodne podelat a neomezujete je...
takze ano, mate pravdu, ale tohle presne dotycny slyset asi nechtel 😕

Já myslím, že každý si musí takříkajíc nejdřív nabít hubu.
Dítě taky nepochopí co reálně znamená "nešahej na ta kamna, spálíš se", dokud si nesáhne🙂
A pokud je výsledkem ztráta pár set Kč za mizerné mince, pak je to pořád daleko lepší než si koupit za n tisíc padělek, což mnozí začátečníci také často předvádějí.
edit: vidím, že Oliver už zatím napsal v podstatě to samé🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.