Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

#11 15. 7. 2024, 22:24

JE TO ALE ZHRUBA OBDOBÍ 1980..

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2012

#12 15. 7. 2024, 22:59

Krása. Gratuluji.

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#13 16. 7. 2024, 00:29
Pražské groše Václava II.nejsou sběratelsky zas tak vzácné mince. Byly raženy ve velkém množství , ražba byla u většiny pečlivá a v hezkém stavu se jich dochovalo celkem dost .Na aukcích a na Aukru se často objevují ve slušných stavech a není to mince , se kterou by se sběratel setkal jednou za rok , nebo za několik let a musel zmatkovat .Myslím , že výsledek této aukce na jejich cenu není směrodatný .Myslím , že mezi 20-30 000 se v klidu dá i dnes sehnat opravdu parádní groš…A navíc všichni starší sběratelé Bohemiky je mají a nebudou další přikupovat, zvláště v těchto cenách ....ten můj mě stál před pár desetiletími asi 180korun :-))

Krásný kousek

Jj - bejvávalo. A ještě o pár desítek let dříve se za tyhle peníze daly pořídit české středověké zlaté ražby. Jinak 180korun tehdy odpovídá současným cca 3000 Kč (při hrubém srovnání dle průměrné mzdy) a jistě byste jej nyní udal za násobně více. Takže dobrá investice :-)

Profilový obrázek
poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

#14 16. 7. 2024, 08:26

Jo , kdyby člověk věděl…Ale i tak mládí mělo důležitější priority kudy odtekla většina peněz : -)). Jen tak namátkou .Asi v roce 1976 jsem si koupil svoji první stříbrnou ,antickou minci –denár Gordiana III. shodou okolností také za 180 korun. Dnešní cena něco přes tisícovku .Ve stejné době také český tolar Rudolfa , ale po očku -250 korun , denáry Vratislava I. po 150 korunách atd… Z hlediska dneška všechno celkem dobré koupě ,snad až na toho Gordiána , ale těch opravdu výjimečných zas tolik nebylo…Spíše jak katalogy byly vzácné , zvláště na staré věci ,člověk občas koupil něco , co se mu líbilo , o čem zhruba věděl co to je, ale teprve časem zjistil , že je to opravdu dobrá věc…

Profilový obrázek
Jirka M

Uživatel

Zaregistrován:
4. 5. 2024

#15 16. 7. 2024, 10:33

poradnydest,
máte nádherný exemlář !
jak píšete za krásný groš Václava ll. 20-30 tis. ale přeci jenom obrácené Z je rarita a zase tolik jich není, myslím že kdo chce mít obrácené Z ve sbírce dá i víc než 30 tis.
Jirka M

Profilový obrázek
poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

#16 16. 7. 2024, 12:51

To asi ano , bude-li na to mít .Ale já jsem generace, která si zase tak úplně na drobné odchylky , které vznikly vlastně často náhodou a nebo omylem ještě nehrála .Mince platila stejně s obráceným písmenem , malým a nebo velkým lvem , prošla rukama stovek lidí a mnohdy vstoupila i do jejich osudů .To je to , co mne na tom zajímá a proč to sbírám. Jak psali teologové husitů ve svých traktátech :“ Cesta Boha je jednoznačná ,ale lidé jí občas promění svými přáními a myšlenkami , víceméně ke svému prospěchu….Ale už to není cesta boží , ale nález lidský …“ No není to úplně přesně ono ,ale pro mě má význam stáří mince , souvislosti , případně zachovalost , ale to ostatní mě nechává v klidu …A že před pár lety někdo srovnal ražby a zjistil , že obrácené z se vyskytuje zřídka a malý lev také ,to je mi veskrze lhostejné…Navíc se může stát , že se narazí na mincovní poklad kde bude pár stovek grošů s obráceným z , nálezce ho neodevzdá , ale rozprodá …a z raritního Z zbyde… - co tam –to tam😃😃

Profilový obrázek
Jirka M

Uživatel

Zaregistrován:
4. 5. 2024

#17 16. 7. 2024, 13:13

Nezbývá mě než s vámi souhlasit, jsem také stará škola a když vidím kolik jsou lidé na Aukru dát za dnešní úplně běžné mince 5, 10, 20, 50Kč které někdo nazve raritou a chyboražbou, musím se ne usmívat ale smát na celé kolo! Jen proto že se jich razilo v určitém roce o trochu méně??? Myslím že tito lidé myslí jenom na peníze a prodávající na zisk o mince jako takové jim vůbec nejde.
Jirka M

Profilový obrázek
numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

#18 16. 7. 2024, 17:57

Jak byste ocenili tento?

Obrázky:

numismat@seznam.cz

Profilový obrázek
Jirka M

Uživatel

Zaregistrován:
4. 5. 2024

#19 17. 7. 2024, 10:59

Moc hezký kousek, Smolík 2.
avers v perfektním stavu až s podivem jak je dokonalý.... ???
revers velký dvojráz, ale jinak dokonalá ražba s podrobnostmi....
Nelíbí se mě, že pokud je to stará ražba tak je určitě čistěný !
Jirka M

Profilový obrázek
numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

#20 17. 7. 2024, 11:19
Moc hezký kousek, Smolík 2. avers v perfektním stavu až s podivem jak je dokonalý.... ??? revers velký dvojráz, ale jinak dokonalá ražba s podrobnostmi.... Nelíbí se mě, že pokud je to stará ražba tak je určitě čistěný ! Jirka M

Dekuji. Pochybnosti o pravosti nemam. S tim cistenim mate mozna pravdu, to me nenapadlo. Ja jsem necistil, ale mohl nektery z predchozich majitelu.

numismat@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.