Prosím o prípadné ohodnotenie priložených foto ČSR II známky Pofis 2375, 40 rokov SVŠT Bratislava s predpokladanou výrobnou vadou. Známky vykazujú modré škvrny, rôznej veľkosti a intenzity. Jedná sa o známky z ľavých dolných rohov tlačových listov 68902, 68905 a 68906. Zároveň mám aj uvedené známku, ktorá prešla poštou v Prešove. Popis uvedenej chyby som zatiaľ nenašiel v žiadnej dostupnej literatúre.

Mám pre vás zlú správu. Známky toho obdobia boli tak preskúmané, že teoreticky všetky podstatné vady sú už katalogizované. Situáciu uľahčuje používaná technika tlače. Môžu sa na nich ešte vyskytnúť nejaké náhodné vady, ale tie nie sú takého charakteru, aby zvyšovali ich cenu. Skôr sa to môže približovať k pojmu technický zmätok, ktorý nemal prejsť výstupnou kontrolou tlačiarne. Akonáhle kontrolou prešiel, tak ide o vadu náhodnú a nepodstatnú. Vo vašom prípade vám reálnu cenu stanoví iba trh. Odporúčam však kvalitnejšie foto, detailné zväčšenie a aj porovnávacie snímky bezvadných známok.

V prípade, že som vás nepresvedčil, tak si nájdite intrnetovú stránku Zväzu slovenských filatelistov, kde je zverejnený najnovší zoznam znalcov a niektorého z nich oslovte. Napríklad pána Miroslava Gereca. Ak máte skutočnú raritu, ako ste presvedčený, tak sa vám to oplatí a môžete tým prispieť aj k rozšíreniu poznatkov o známkach toho obdobia.

v návaznosti na předešlý příspěvek, základní předpoklad diskuze nad dv je obrázek, kde predpokladane vady vidím.
na vašich fotkách nevidim nic.
nějaké menší drobné tečky, či šmouhy jsou většinou označovany za mušince a jsou to nahodile výrobní vady, které nelzen katalogizovat.
u řady známek však nic nebrání majiteli, aby si tyto vady ve sbírce označil, třeba červenou šipkou upozorňující na odlišnosti.
ještě jsem se podíval, protože mam více sérii, pokud u vás jde o slitou modrou barvu v pozadí, tak mam nahodile podobné.
ještě poznámka ,
není to ČSR, ale ČSSR. v té době jsme ještě byly bratia
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Popis uvedenej chyby som zatiaľ nenašiel v žiadnej dostupnej literatúre.
Možno je problém aj v tom, že hľadáte popis VV (VCH) pri nesprávnej známke. Skúste sa v tej dostupnej literatúre (ale aj v iných zdrojoch) pozrieť na známku Pof. 2372 a nie na Pof. 2375.
A ak chcete radu / názor, tak ako tu bolo spomenuté označte na obrázku VV (VCH) ktorú vidíte a pridajte k tomu obrázok známky, ktorá ja "v poriadku".

Ospravedlňujem sa za chyby označenia známky. JE to ČSSR, Pofis 2375. Prikladám znova foto vo vyššej kvalite s vyznačením škvŕn a zároveň aj so známkou, ktorá je OK.

už tam konečne niečo vidieť. Je to evidentný rozdiel od normálu, pravdepodobne spôsobený vadnou technikou tlače. Netrúfam si však stanoviť, či to bude mať nejaký plyv na cenu. Pokiaľ to nie je katalogizované, tak cenu môže stanoviť iba trh. Tých známok je veľké množstvo a v podstate sú jednotlivo nepredajné. S tými škvrnami by mohla byť šanca na predaj, ale stanoviť nejakú konkrétnu cenu je obyčajný hazard. Treba skúsiť aukciu, uvidíte, akú cenu to dosiahne. Ja by som tomu veľkú šancu nedával, ale človek nikdy nevie, hlavne po tom, keď to už má po zverejnení na týchto stránkach potrebnú reklamu.

Áno teraz je to zreteľnejšie. Ja by som to výrobnou chybou nazval. Dokonca snáď aj chybou hodnou filatelistického povšimnutia. Myslím, ale že čo sa týka spôsobilosti pre použitie, ako pošt. ceniny, tak je to v norme. Tým myslím, že kontrola tlačiarne, alebo objednávateľa tlače to zhodnotila, ako spôsobilé pre poštové použite.
Čo sa týka ceny na filatelistickom trhu, tak tu si netrúfam túto výrobnú chybu hodnotiť. Možno ako zaujímavosť do nejakého exponátu.
Čo sa týka monografie, ktorá by sa venovala tomuto obdobiu, tak taká asi nie je:
https://www.postoveznamky.sk/odborne-prirucky-a-monografie
Pozeral som aj filatelistické state (veď si to pozrite sám).
https://www.postoveznamky.sk/odborna-filatelisticka-literatura-filatelisticke-state-zsf
Možno by sa niečo našlo tu:
FILATELISTICKÉ STATE ZSF č. 9
© Gazda, A.: BIBLIOGRAFIA ŠPECIALIZÁCIE ČESKOSLOVENSKÝCH POŠTOVÝCH ZNÁMOK 1945 - 1983, I., ZSF Bratislava, 1984, 164 s.
Snáď by tam mohlo byť niečo spomenuté, čo sa týka procesu výroby. ZSF má nejakú knižnicu, jednotlivé fil. kluby tiež – tak sa len pýtať ...
Alebo skúste pohľadať v skončených ponukách na aukre, prípadne či podobná chyba nebola ponúkaná v minulosti na niektorej sálovej aukcii (či už ako jednotlivá známka, blok známok, alebo vylepená na nejakej celistvosti).

Ďakujem za Vaše zhodnotenie a naznačenie ďalšieho postupu napr. pri predaji..

Ďakujem za Vaše zhodnotenie a naznačenie ďalšieho postupu napr. pri predaji.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.