Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan

Profilový obrázek
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

#1631 6. 7. 2025, 09:47

Ač nefilatelista, nechci opomenout vzpomínky publicisty a znalce Ing. dr. Rudolfa Gilberta, na které jsem kdysi náhodou narazil v jednom ze starých čísel časopisu Filatelie (myslím, že šlo o rok 1968), když poskytl rozhovor Ing. Jiřímu Nováčkovi. Týkaly se jednoho prosincového středečního rána roku 1918 … Sice nemám žádná autorská práva na původní článek, ale dovolím si přesto, alespoň ty, pro nás nezajímavější části tehdejšího rozhovoru, zde reprodukovat. Myslím si, že by byla opravdu velká škoda, aby někde zapadly a ztratily se v čase a zapomnění…

„… 18. prosince 1918 ráno ve tři čtvrti na osm se nás na hlavní potě v Praze sešlo celkem pět. Šulc, Klečka, Šubrt, Brož a já, všichni členové Klubu českých filatelistů. V osm hodin se začalo úřadovata tak jsme se nahrnuli k příslušnému okénku. Přišel sám ředitel pošty Theler a se slavnostní tváří nám každému prodal 10 kusů pětihaléřových a 10 kusů desetihaléřových Hradčan. Zdůraznil, že to jsou první československé známky, což jsme konečně věděli i bez jeho slov., vždyť kvůli tomu jsme tam byli. Ostatně já jsem tehdy patřil ještě k mladým členům Klubu. Nejen věkem, ale i délkou členství. Vstoupil jsem totiž do Klubu právě týden před převratem, začátkem října. Ostatní však byli starší páni, každému táhl šestý křížek a ti dojetím plakali. To víte, první československé známky byly symbolem rozkvětu naší samostatnosti…

Profilový obrázek
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

#1632 6. 7. 2025, 09:48

...Část jsem jich nalepil na dopisy, které jsem měl již připraveny. Z toho dva byly adresovány mé matce a prosil jsem ji v nich, aby mi jejich obálky schovala. Jeden z těch dvou se ztratil, druhý však mám stále ještě u sebe, uložený jako rodinnou památku zároveň s fotografií maminky. Nedám ho nikomu, však už ho na mě chtěli různí naši sběratelé. Je to vlastně první obálka prvního dne. Razítko totiž svědčí, že dopis byl podán 18.IX.1918 v osm hodin. Možná tedy, že jde vůbec o první dvě naše známky použité poštovně…

Profilový obrázek
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

#1633 6. 7. 2025, 09:48

…Pošta ten první den na tom se známkami byla zle. Víte za Rakouska se tisklo všechno ve Vídni a Praha si jen objednávala, co potřebovala. Unie na tisk známek nebyla zařízena, a tak tisk Hradčan nešel tak rychle, jak bylo třeba. Co já pamatuji, měli tenkrát na poště připraveno osm až deset archů od každé hodnoty a báli se, že s tím nevystačí, než přijdou další přísuny.“

Profilový obrázek
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

#1634 6. 7. 2025, 09:55

Obyčejný dopis, podaný tzv „v místě“ u brněnského nádražního poštovního úřadu, adresovaný do Brna (05.07.1919) a vyplacený prvními československými známkami, a to zelenou pětihaléřovou a červenou desetihaléřovou

Profilový obrázek
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

#1635 6. 7. 2025, 09:55

Tak zase někdy příště...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.