Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Ceny se zvedly proto, že rozmachem internetu ví o minci vždy více zájemců(často neznalích), než kolikrát na aukci a tím leze cena nahoru více. Neplatí to ale zdaleka absolutně, každy asi potvrdí, že spousta mincí na aukru prodaných by se na aukci ČNS prodala lépe...
Ono se to asi časem srovná, a trh to ovlivní také. Jen např. na Ebay, kde nakupuji cca od roku 1997 pamatuji cca dvě cenové vlny u mincí...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

dobrý materiál se prodá dobře skoro vždy a segment lidí zde nakupujících není ten, na který krize dopadá nejvíce(méně vzdělaní), případně někteří tu utrácí pouze "malé kapesné" 😐

Tohle platí podle mě u opravdu hodnotných věcí, kde seriozní sběratelé mají k aukru nedůvěru a nováčci nebo méně znalí nevědí, že je věc až tak vyjímečná. Pokud teda není i vcelku bežná věc správně podbarvená příslušným "vyprávěním" ...

kacuro: v poště...

Dobře, tak sem si teda poplakal a teď se ještě poptám. Jakou základní literaturu k tématu doporučíte ? Jak začít budovat sbírku ? Vybrat jednoho panovníka nebo brát co přijde pod ruku ? Kde nakoupit ? Aukro a případně nějaké kamenné obchody ? Dřív jsem hodně chodil do Aurei a sem z Prahy. Dík za rady

Pokud se chceš sběratelství mincí věnovat opravdu seriozně, doporučuji již od počátků budovat tematicky zaměřenou sbírku. V případě mincí grošového období máš na výběr různá témata. Můžeš se zaměřit pouze na jednoho panovníka a sbírat všechny jeho ražené nominály s rozlišením na jednotlivé typy a příp.i varianty. Nebo se zaměříš pouze na groš jako samostatný nominál, další možností je např.věnovat se pouze tzv.drobné minci a jiných témat by se jistě našlo více.
Jako základní příručka na mince grošového období vyhoví práce od Zd.Nechanického: České mince grošového údobí. Na drobnou minci je stále oblíbená publikace Česká drobná mince doby předhusitské a husitské 1300-1471 od K.Castelina. Pokud by ses rozhodl sbírat pouze mince konkrétního panovníka, neobejdeš se posléze bez podrobnější literatury např. od V.Pinty, J.Hány, J.Háskové, J.Chvojky aj.

To je hodně obsáhlé téma, na které by se dalo vykládat hodiny a hodiny...🙂
Na začátku to chce se hodně bavit s ostatními sběrateli, protože ani v knížkách člověk nenajde to, co se dozví z praxe. Proto hodně sběratelům pomohlo určitě i tohle forum, kde si navzájem můžeme předávat znalosti a informace. Pak to chce se seznámit s některým sběratelem přímo osobně, od kterého si člověk bude kupovat na začátek nějaký materiál. Když jsem začínal, tak jsem si na začátku udělal dost známých a věděl jsem kam mám jít pro nějakou tu radu a minci. Pak to chce chodit na sběratelské burzy (Praha, Brno, Ostrava, Olomouc... atd.), navštívit hned několik kamenných numismatických obchodů - kde si mince člověk může osahat v reálu a ne jen na obrázku a také hlavně skouknout co kolik a u koho vlastně stojí. Každý sběratel má individuální pohled na určité období a každou minci hodnotí jiným způsobem.
Nejdůležitější jsou ale knížky a katalogy, aby měl člověk kvalitní přehled a věděl co chce a co sbírá... akorát že numismatika je skutečně na dlouho a ne každého studium a četba literatury baví a ne každému to vydrží.
Výběr toho co sbírat je jednoduché - to co se Ti nejvíce vizuelně líbí a na co máš peníze🙂
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.