Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
comes

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2010

#11 4. 3. 2011, 07:00

800 je správne - písal som, že to bude rýchlovka :-)

Čo sa týka motivácie a odmeny, myslím si, že najväčšou odmenou pre nás je to, že sme si vybrali ako hobby zbieranie mincí - mohli sme totiž zbierať niečo podstatne podivnejšie (napr. kartičky s pokémonmi :-)

Tie mince ktoré zbierame boli reálnym obeživom. Takýchto príkladov je možné nájsť na tisíce. Tie dve boli dlžobné úpisy veľmi bohatých chlapíkov, ktorí žili v 16. storočí. V tom čase 1 uhorský zlatý predstavoval ročnú daň od poddanskej usadlosti. To znamená, že veriteľ v roku 1531 bol schopný niekomu požičať sumu, ktorá sa rovnala ročnému výnosu štátnej dane od 800 sedliackych usadlostí.

Vybral som príklady z priestoru severozápadného Slovenska, kde obiehalo veľmi pestré obeživo.

Takže odmenu už vlastne máte a kto potrebuje, aby mu iní vymýšľali motiváciu, tak tomu prajem úprimnú manipuláciu :-)

Moja ďalšia úloha bude vychádzať z menovej reformy 1953. Kým ju pripravím kľudne môžte niečo zadať.

Profilový obrázek
---

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#12 4. 3. 2011, 18:04

Nemusíš zas brať všetky moje keci vážne. 😉 Čo je to tá "úprimná manipulácia"? 🙄

Profilový obrázek
comes

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2010

#13 4. 3. 2011, 18:38

Nebral som to vážne, ale nebral som to ani ako keci. Proste to nie je súťaž, len také domáce cvičenie "pre swú pilnú potrebú" :-)

"úprimná manipulácia" sa mi rýmovala so slovom "motivácia". Hra so slovami. Myslím, že si ešte pamätáme na tie heslá medzi ktorými sme vyrastali ... proste sa mi z toho ráno tvorilo také údernícke heslo, avšak milosrdným pričinením božím som ho našťastie zabudol ...

Profilový obrázek
comes

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2010

#14 5. 3. 2011, 22:51

Slovná úloha z numizmatiky č. 3

Zadanie vychádza z jednej školskej zápisnice, z ktorej zistíte, ako kuriózne do svojich životov zapracovali menovú reformu študenti z istého slovenského gymnázia.

Originál zápisnice som mal v rukách v roku 1994, vtedy ešte možnosti digitálneho kopírovania neboli také, aké sú dnes. Prepis je skrátený (...)

"M. S. 19. júna 1953
V prílohe predkladáme zápisnicu o porade učiteľského zboru, na ktorej sa prejednávala zápisnica spísaná so žiakmi, ktorí sa opili (...).

Zápisnica

napísaná dňa 8. júna 1953 v riaditeľni Gymnázia v M. S. Predmetom tejto zápisnice je vyšetrovanie hlásenia (...) učiteľky tunajšieho gymnázia a pedagogického dozoru v tunajšom žiackom domove, ktorá dňa 7. júna 1953 hlásila na koncoročnej klasifikačnej porade, že dňa 6. júna vo večerných hodinách v podnapitom stave prišli do internátu tam bývajúci žiaci gymnázia (...). Podľa uznesenia učiteľského zboru tunajšieho gymnázia prípad sa prísne vyšetrí (...)
Obvinení žiaci boli pozvaní do riaditeľne jednotlivo v tomto poradí:

1., M. Z., žiak prvej C triedy. Na otázku, či bol v sobotu dňa 6.6. v podnapitom stave, odpovedá, že áno, bol. Na otázku, ako došlo k tomuto prípadu, odpovedá, že asi v stredu alebo vo štvrtok uzhodol sa ich kolektív, že koniec roka nejako oslávia, že si vypijú. Na otázku, kto bol iniciátorom tohto návrhu, odpovedá, že si nepamätá, kto navrhol osláviť koniec roka pijatikou. Na otázku, kde vzali na alkohol peniaze, odpovedá, že 50 Kčs dal J. N., 50 Kčs S. P. a on, M. Z., že doplatil 0,80 Kčs k zálohe na fľaše. Na otázku, kde kúpili alkohol, odpovedá, že v obchode Ryba kúpili dve sedemdecové fľaše rumu. Stalo sa tak v piatok odpoludnia a schovali si ho v internáte pod posteľ do kufra. V sobotu odpoludnia, asi o piatej hodine vzali fľašky, odišli za palúdzku do poľa, sadli si do žita a tam pili. Asi o siedmej hodine večer vrátili sa do internátu. Tvrdí, že sa pamätá na cestu do internátu, že nebol celkom opitý. Na otázku, či vie kto rozbil sklo na východových dverách internátu odpovedá, že keď asi o pol ôsmej išiel na záchod, okno bolo rozbité a on pozbieral sklo. Potom si ľahol a spal.

2., J. N. žiak prvej C triedy. Na otázku, kde vzal na alkohol peniaze hovovorí, že doma mu dali rodičia 300 Kčs na výmenu peňazí. Peniaze vymenil cestou do internátu 1:5. Doma chcel povedať, že mu peniaze vymenili 1:50 (...).

3., M. B., žiak prvej C triedy (potvrdil výpovede predošlých). Dodáva, že V. Š. priniesol štamperlíky, že ho po návrate do internátu V. Š. položil na posteľ, a že sa mu zdá, že vtedy počul rinčanie skla. Kto rozbil sklo na vchodových dverách internátu, to nevie. Ďalej sa priznáva, že asi pred troma týždňami bol spolu s ostatnými v tunajšej kaviarni Európa, a že potom na druhý deň ochorel.

4., Š. P., žiak druhej A triedy (potvrdzuje výpovede predošlých). Dodáva, že na alkohol prispel sumou 50 Kčs, ktoré mal u seba od výmeny peňazí, že na alkohol prispel dobrovoľne, a že po návrate do internátu sa umyl a šiel spať. Čo bolo ďalej nevie.

5., V. Š., žiak prvej C triedy. Menovaný priznáva, že na spoločnej porade, ktorá bola asi pred troma – štyrmi dňami navrhol, aby koniec roka oslávili. Priznáva tiež, že sa pijatiky zúčastnil, no tvrdí, že opitý nebol. Na otázku, prečo chodí do internátu za spolužiakmi, keď mu to bolo zakázané, odpovedá, že už tak často tam nechodí, a že ho chlapci do internátu volajú.

Po vypočutí V. Š. všetci chlapci boli pozvaní do riaditeľne a bola im prečítaná zápisnica. Na otázku, či chcú svoje výpovede niečim doplniť odpovedali, že so zápisnicou súhlasia. Vyšetrovanie bolo skončené."

Otázka: Aká bola kalkulácia študentov, ktorou chceli zakamuflovať prepitú čiastku ?

Otázka č. 2 (alebo na zamyslenie) Poznáme celkovú sumu, o ktorú štát pripravil svojich občanov ?

Otázka č. 3 (na zamyslenie) Boli peniaze vysokých štátnych a straníckych predstaviteľov, ich príbuzných a iných ich triednych sú-putníkov menené rovnako ako peniaze zvyšku obyvateľov ČSR ?

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#15 6. 3. 2011, 03:17

Menova reforma byla vyhlasena rozhlasem v sobotu 30.kvetna 1953 odpoledne. Platebni sila novych penez vuci starym byla stanovena v pomeru 1:5 (mzdy, duchody, ceny zbozi). U penez v hotovosti nebo na uctech byl vymenny pomer odstupnovan jinak.
Na vymenu penez v hotovosti byly 4 dny od pondeli 1.6. do ctvrtka 4.6. a v pomeru 1:5 bylo mozno vymenit max.300 korun ve stare mene za 60 korun novych na osobu (pokud splnovala jeste dalsi podminky). Penize v hotovosti nad 300 korun se jiz menily v pomeru 50:1. Starymi penezi se mohlo jeste platit do 4.6. ale pouze v pomeru 50:1.
U penez na vkladnich knizkach a uctech to bylo trochu priznivejsi - do 5000(5:1), 5001-10000(6,25:1), 10001-20000(10:1), 20001-50000(25:1), 50001 a vyse(30:1). Toto vsak platilo pouze pro vklady ulozene do 15.5.1953. Penize ulozene na ucty v dobe od 16.5. do 30.5. se menily jednotne v pomeru 50:1. Penize zaslane postou byly od 1.6. take vyplaceny v pomeru 50:1.

1. Na vkladech prisli vkladatele o vyse nez 3 miliardy novych Kcs pokud by se menily vklady jednotne 5:1. V penezich na hotovosti prisli lide o cca 6 miliard a 174 milionu pokud by bylo vse vymeneno jednotne 5:1. Takze stat okradl sve obcany celkem o vyse nez 9 miliard novych Kcs.

2. Vymena penez platila po vsechny stejne, ale prominenti rezimu byli o ni vcas informovani a mohli tak stare penize vcas utratit napriklad do nakupu nemovitosti a pod. Bezni obcane byli neustale ujistovani ze se zadna menova reforma nepripravuje (napr.pamatnym projevem prezidenta A.Zapotockeho z konce kvetna 1953).

Zdroj - P.Vorel: Od prazskeho grose ke korune ceske

Profilový obrázek
---

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#16 6. 3. 2011, 07:16

Zbabranú menovú reformu si "elegantne" vysvetlili severní Kórejci:

*Severokorejský režim popravil bývalého tajemníka vládní Korejské strany práce. Důvod? Nepovedla se loňská revalvace měny, kterou koncipoval a řídil. Tento krok ochromil skomírající místní trh a zhoršil hospodářskou situaci v zemi. O popravě informovala agentura Reuters s odvoláním na jihokorejské zdroje.

Popravčí četa zastřelila Pak Nam-kiho, který byl donedávna nejvyšší finanční odborník režimu a tajemník vládní strany, už minulý týden. Pchjongjang ve zdůvodnění trestu smrti uvedl, že Pak Nam-ki se jako "**osoba buržoazního původu vetřel do revolučních řad s cílem zničit národní hospodářství KLDR**".*
Profilový obrázek
comes

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2010

#17 6. 3. 2011, 08:02

Ďakujem za doplnenie, myslím, že voľnejšia diskusia do zadanie ďalšej "úlohy" môže byť zaujímavá.

(Musím priznať, že sériu som rozbehol s tým, že som si myslel, že medzi "papiermi" mám niečo k rakúskemu bankrotu vo februári 1811 - mimochodom k tejto dvestoročnici nebola vydaná žiadna pamätná minca :-)

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#18 6. 3. 2011, 09:00

také zrovna řeším staročeské texty, které se však netýkají numismatiky, ale práv a povinností konšelů ve městech v 16. stol. a je to tedy pěkná pakárna, musel jsem k tomu luštění přizvat i ženu a jak se ukázalo, jde jí to lépe než mně😃

Profilový obrázek
Suvorov

Uživatel

Zaregistrován:
18. 2. 2011

#19 6. 3. 2011, 10:10

Jaj, nezávidím, pár jich mám taky za sebou, v rámci paleografie ve škole, některý jsou fakt zážitek 😃

Carpe diem, sed memento mori!

Profilový obrázek
---

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#20 6. 3. 2011, 11:59

to kacuro:
Aspoň riešiš niečo, čo zaváňa históriou. Kua, ja mám z anglického manuálu do zajtra vypracovať prevádzkový predpis na zariadenie, kde už názov je pomerne brutálny - hydro-pneumatic blow-out preventer control unit 😆 Chýba mi už "len" nejakých 40 strán a od rána mi hučí v hlave "Bude dlouhá noc..." od Helenky Vondráčkovej😁
comes, sorry za off topic 😞

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.