Moderátoři: smith

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#1 26. 10. 2013, 14:51

Niekoľko dní som si ako nováčik tuna, prezeral Vaše diskusie a došiel som k názoru, že sú tu ľudia, ktorí by mi mohli pomôcť s mojím zámerom. Plánujem v budúcnosti zriadiť malé múzeum s kaviarničkou. Súčasťou expozície mimo iného by bola aj výstava mincí, moja predstava: uhorské mince arpádovcami počínajúc a habsburské mince od Ferdinanda I- Leopolda I. Neskôr, podľa financii, rozšíriť možno aj na skoršie obdobie.
Moja predstava: zozbierať menej hodnotné mince, bežné mince, medzi ktorými sa občas objavuje aj raritná minca a to tak, aby daná zbierka uchovávala približne svoju hodnotu.
K tomuto, iste dostatočne naivnému plánu, by mi mohli pomôcť Vaše triezve ponuky mincí, rady a upozornenia . Takže som náramne zvedavý na Vaše reakcie😉

Profilový obrázek
milles

Uživatel

Zaregistrován:
19. 7. 2012

#2 26. 10. 2013, 14:59

mne sa Váš nápad páči, do takej kaviarne by som určite prišiel na kávu ...

Profilový obrázek
dula77

Uživatel

Zaregistrován:
1. 8. 2010

#3 26. 10. 2013, 15:09

myslím že máte dosť "bláhovú" predstavu, že tu tie mince zoženiete.
Jednoduchšie to budete mať, keď si v nejakej aukcii vydražíte celú zbierku alebo skupinu muncí v horšom stave, záleží na financiách.
Prípadne sem napíšte, mám na to cca 5000 Eur a chcem 200 mincí zhruba v tej cene.
Takto nik nevie čo chcete, pojem "mince od Ferdinanda I- Leopolda I" je neskutočne široký.
Na výstavku do múzea by mohli ísť trebárs aj mince z jednej strany poškodené, ich cena je nízka ale zas sa ich hodnota nezhodnocuje, jedine keby boli zlaté.

blasko.juraj.ml@gmail.com

Profilový obrázek
tomos

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2011

#4 26. 10. 2013, 15:24

podla mna by si tam potreboval vela mincí, nakolko mince su rôzneho priemeru, a druha vec je dizajn kaviarne a musíš mat nejaky projekt vypracovaní a tak dalej a tak dalej, to je na dlho ale držím palce!

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#5 26. 10. 2013, 15:26
myslím že máte dosť "bláhovú" predstavu, že tu tie mince zoženiete. Jednoduchšie to budete mať, keď si v nejakej aukcii vydražíte celú zbierku alebo skupinu muncí v horšom stave, záleží na financiách. Prípadne sem napíšte, mám na to cca 5000 Eur a chcem 200 mincí zhruba v tej cene. Takto nik nevie čo chcete, pojem "mince od Ferdinanda I- Leopolda I" je neskutočne široký. Na výstavku do múzea by mohli ísť trebárs aj mince z jednej strany poškodené, ich cena je nízka ale zas sa ich hodnota nezhodnocuje, jedine keby boli zlaté.

Pozrite sa, nemusí byť tá zbierka do týždňa celá, ani nebude. Kĺudne nech sa to zbiera aj roky, medzitým sa niečo môže predať, kúpiť. Raz za čas potrebujete osloviť zákazníka, že pribudlo niečo nové. Proste sa sem nejdem hrať na klasického zberateľa, chcem urobiť čosi ako atrakciu a zároveň nech to má uchovanú hodnotu. Voľba padla na historické obdobie, ktoré ma ako laika oslovuje najviac a má spojitosť s pamiatkami v regione. Prvotná investícia môže byť 5.000 € cca. No neberiem to tak, že niečo kúpim a skončilo to. Chcem aby sa to vyvíjalo...........

Profilový obrázek
dula77

Uživatel

Zaregistrován:
1. 8. 2010

#6 26. 10. 2013, 15:40

Mince od Ferdinanda I. po Karola VI. som pôvodne chcel zbierať aj ja. JE to ale neskutočne veľký záber. Takáto zbierka sa dá urobiť trebárs tak, že si navrhnete platá pre 9-10 panovníkov, kde si určíte : od Ferdinanda II. chcem , Toliar ,1/2 toliar, 1/4 toliar, groš, denár, obol a podľa priemeru navrhnete plato.
Leopold I. už má toho viac tak si zas dáte urobiť iné plato. Na začiatok to trebárz naplníte z dvoch tretín a aby to bolo teda pre zákazníkov zaujímavé, musíte to trebárs raz za týždeň niečím doplníť, prípadne im aj niečo predať.
Ak by ste chcel niečo také urobiť, som ochotný Vám s tým naplnením plát a výrobou pomôcť.
O arpádovcoch a starších minciach nemám prehľad.

blasko.juraj.ml@gmail.com

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#7 26. 10. 2013, 15:42
podla mna by si tam potreboval vela mincí, nakolko mince su rôzneho priemeru, a druha vec je dizajn kaviarne a musíš mat nejaky projekt vypracovaní a tak dalej a tak dalej, to je na dlho ale držím palce!

Nemusia tam byť všetky mince, veď sa to ani nedá, no položme si otázku:" Kde na Slovensku, v ktorom múzeu, pamiatke ste natrafili na solídnu zbierku historických mincí?". Mám za to, že aj priemerný turista ocení určitý prierez napr. obdobím Habsburgovcov na tróne.
Pre zámer je k dispozícii cca. 500 ročný meštiansky dom plný pôvodných klenieb atd...

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#8 26. 10. 2013, 15:46

re:dula77
Ďakujem za konštruktívny príspevok, určite sa na Vás v tejto veci budem obracať, aj vzhľadom na Vaše príspevky v histórii tuna :-)

Profilový obrázek
tomos

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2011

#9 26. 10. 2013, 16:24

tak čo sa tíka muzeí tam to je otazne vela vecí nemaju v depozitoch ale to nechajeme tak, ked tak rozmýšlam mate 500ročny dom a čo nato pamiatkarsky urad?

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#10 26. 10. 2013, 17:14

re:tomos
tých meštianských domov je tu neúrekom a áno, je to pamiatková zóna. Vo väčšine domov sú kadejaké obchodíky, lekáreň, aj kaviareň, dokonca aj krčma V. cenová :-).....čo je faakt na pováženie. No ale ako inak? Slovensko

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.