Moderátoři: smith

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#21 27. 10. 2013, 07:28
Ďakujem za príspevok. ako máte zabezpečenú vlastnú zbierku? Je poistená? Ozaj ľudia, máte nejak poistené svoje zbierky? Možno Evropa1 naráža na to, že ako anonymný zberateľ má predsa len kľudný spánok ohľadne svojich mincí, ale čert nikdy nespí, ako sa u nás hovorí. Na argument, že mince by mali hlavne plniť funkciu hobby odpovedám, že si to nemyslím. Možno tu niekto z Vás vlastní naozajstnú sakra zbierku, nikdy nikoho nenapadlo túto zbierku ponúknuť do expozície napr. múzeu? Za odplatu samozrejme. Povedzme, že Vaše mince by mohli niečo zarobiť súbežne s Vašou zberateľskou aktivitou.Teraz iba fabulujem, ale ked vedia amíci urobiť atrakciu z hociakej blbosti? "Spousta penez"- odhadujem, že mnohí z Vás na tomto fóre majú v minciach kopec peňazí. Ja neuvažujem o absolútne dokonalej, jedinečnej zbierke. Nikde ani nieje napísané, že som povinný do takej zbierky dať celý majetok. Čo znesiem, nech tam je, čo sa nedá tam nebude...

Na tento argument odpovím takto. Vašemu názoru rozumím, ale vystavování uměleckých děl a historického materiálu, by mělo být v kompetenci věřejných institucí. Jistě se shodneme, že některá naše muzea jich mají dostatek, ale bohužel ve většině případů platí, že jsou před veřejností dokonale ukryta v depozitářích. Na druhou stranu není jednoduché a to z mnoha důvodů, některé věci vystavovat. Proto ani my, jako soukromníci si to nemůžeme a to hlavně z finančních důvodů, dovolit. Pokud bychom o to požádali například muzeum, možná bychom byli odmítnuti, protože by naše sbírky nedosahovali úrovně jejich kolekcí, které stejně oni nevystavují, protože na to nemusejí mít podmínky atd.
Proto se sběratelství stává soukromou zálibou, se všemi klady i zápory, včetně ukrytí před veřejností. Co je zde podstatné, to je skutečnost, aby se na veřejnost dostaly, alespoň ve formě literární, věci neposané, nebo jinak zajímavé.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#22 27. 10. 2013, 08:06

njn...beriem všetky Vaše pripomienky. Nikto to síce priamo nenapísal, ale čítam medzi riadkami okrem iného aj to, že zozbierať mince cez Vás z tohto fóra, je pre môj zámer nedostupné. Z jednoduchého dôvodu, pre oficiálne vystavovanie by museli existovať oficiálne dokumenty, pôvod mincí, kúpna zmluva a toto je defacto čierny trh. Preto rozumiem tomu, že nepadla ešte ani jedna ponuka:-)

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#23 27. 10. 2013, 08:18

Žádnými doklady byste nemusel disponovat. Prostě byste vystavoval svojí sbírku.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#24 27. 10. 2013, 08:19

Toto není “černý trh”, on to totiž není vůbec žádný trh. Toto je jak název napovídá sběratelské fórum kde se scházejí sběratelé.
Občas tu sice někdo nabídne své přebytky k prodeji ale to není hlavním účelem tohoto fóra.
To že Ti doposud nikdo nic nenabídl není vůbec divné, zatím jsi nenapsal co vlastně hledáš.

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#25 27. 10. 2013, 08:19

Vážený pane, třeba já mám k více jak 90% mincí ve své sbírce dokumenty o jejich původu. To že někdo bere sbírání mincí třeba jako zdroj poznání historie a ne primárně jako zdroj zisku znamená, že v tomto okamžiku také žádné přebytky nemusí mít.

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#26 27. 10. 2013, 08:19

a nadobudol som ju od prababičky? Keby niečo :-)

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#27 27. 10. 2013, 08:38

Také je docela možné že spoustu případných prodejců odradila ta nešťastná formulace:
“by mi mohli pomôcť Vaše triezve ponuky”, většinou to totiž znamená “pod cenou”.
Jinak ale numismatická kavárna kde by se scházeli sběratelé není špatný nápad. Nesmělo by to ovšem být v městě kde žijí jenom dva.😉

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#28 28. 10. 2013, 10:12

Ďakujem za Vaše pripomienky, sú veľmi poučné :-). To, že pre väčšinu zberateľov je leitmotivom zberateľská vášeň a poznanie histórie je krásne a ušľachtilé. Napriek tomu ja mám iný zámer. Vždy ma história fascinovala, no pozerám na ňu dnes viac pragmaticky a dá sa povedať aj ako lokalpatriot. Našu malú krajinu navštívi kopec turistov, pretože sa tu nájdu pozoruhodné pamiatky a prírodné krásy. Úroveň služieb je však úplne mizerná a takmer všade absentuje atmosféra prajnej turistickej destinácie. Naši predkovia tu po sebe zanechali niečo, na čo sa prídu ľudia pozrieť, ale kvôli mizerným službám, okamžite odchádzajú preč. Slovensko, ako prevažne chudobná krajina, má potenciál v niektorých regiónoch čiastočne sa živiť turistickým ruchom. No robíme preto veľmi málo........Môj zámer, akokoľvek naivný, smeruje k tomu, aby som čiastočne prispel k propagácii môjho regionu a keby dokázal uživiť aj nejakých ľudí, o to lepšie. Možno zbierka mincí nieje najlepším artiklom, keď zoberiem do úvahy Vaše dobré rady a pripomienky, no nie som až tak dokonalý filantrop, aby som dal do niečoho svoje neľahko zarobené peniaze a tá investícia by vyšla nazmar. Mám za to, že v minciach sa uchová hodnota investície a po druhé, na systematickú zbierku napr. Habsburských mincí je možné naviazať ďalšie historické události, zápletky, zaujímavosti, ktoré by dodávali zámeru potrebné "křoví" a čaro. Hodnotná zbierka má byť jadrom, neprehliadnuteľným lákadlom a pozor, nielen pre numizmatikov ale všeobecne.
K tej mojej nešťastnej formulácii o "triezvych ponukách". Nemal som na mysli práve ponuky pod cenu. Skôr išlo o to, že po dosť obsiahlom preskúmaní Vaších diskusii som nadobudol názor, že na tomto fóre sú ponuky za reálne ceny, pretože okamžite k ponuke pridávate recenzie. ....

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#29 28. 10. 2013, 10:54
Ďakujem za Vaše pripomienky, sú veľmi poučné :-). To, že pre väčšinu zberateľov je leitmotivom zberateľská vášeň a poznanie histórie je krásne a ušľachtilé. Napriek tomu ja mám iný zámer. Vždy ma história fascinovala, no pozerám na ňu dnes viac pragmaticky a dá sa povedať aj ako lokalpatriot. Našu malú krajinu navštívi kopec turistov, pretože sa tu nájdu pozoruhodné pamiatky a prírodné krásy. Úroveň služieb je však úplne mizerná a takmer všade absentuje atmosféra prajnej turistickej destinácie. Naši predkovia tu po sebe zanechali niečo, na čo sa prídu ľudia pozrieť, ale kvôli mizerným službám, okamžite odchádzajú preč. Slovensko, ako prevažne chudobná krajina, má potenciál v niektorých regiónoch čiastočne sa živiť turistickým ruchom. No robíme preto veľmi málo........Môj zámer, akokoľvek naivný, smeruje k tomu, aby som čiastočne prispel k propagácii môjho regionu a keby dokázal uživiť aj nejakých ľudí, o to lepšie. Možno zbierka mincí nieje najlepším artiklom, keď zoberiem do úvahy Vaše dobré rady a pripomienky, no nie som až tak dokonalý filantrop, aby som dal do niečoho svoje neľahko zarobené peniaze a tá investícia by vyšla nazmar. Mám za to, že v minciach sa uchová hodnota investície a po druhé, na systematickú zbierku napr. Habsburských mincí je možné naviazať ďalšie historické události, zápletky, zaujímavosti, ktoré by dodávali zámeru potrebné "křoví" a čaro. Hodnotná zbierka má byť jadrom, neprehliadnuteľným lákadlom a pozor, nielen pre numizmatikov ale všeobecne. K tej mojej nešťastnej formulácii o "triezvych ponukách". Nemal som na mysli práve ponuky pod cenu. Skôr išlo o to, že po dosť obsiahlom preskúmaní Vaších diskusii som nadobudol názor, že na tomto fóre sú ponuky za reálne ceny, pretože okamžite k ponuke pridávate recenzie. ....

Velmi hezky napsané, ale pokud se budu věnovat pouze tomuto odstavci, pak jste si vybral z hlediska nákupů asi tu nejméně vhodnou možnost. Na trhu se nechají mince sehnat téměř kdekoli, pouze záleží na tom, jak budete náročný.
Pokud se nespokojíte pouze s nejběžnějšími věcmi, nebo s mincemi v horší zachovalosti, pak zde jich moc neseženete. Tedy budete muset navštěvovat sběratelské srazy, kde se zajímavější materiál koncentruje.
Z hlediska nakupování sběratelského materiálu zároveň vychází povinnost disponovat určitým přehledem, který nenačerpáte hned, ale bohužel, nebo bohudík to bude chvíli trvat. Proto bych Vás varoval před tzv. stavbou domu od střechy, kdy budete nakupovat a budete si myslet, že vše ostatní získáte za pochodu. Takto to určitě nefunguje, ať už ve sběratelství, nebo v životě samotném.

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#30 28. 10. 2013, 11:44

tak si prosím linky na katalógy a literatúru ohľadne mincí Habsburgovcov....dík :-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.