Moderátoři: smith

Profilový obrázek
jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

#81 31. 10. 2013, 19:58

To už záleží na sběrateli jestli si vybere jednoho panovníkaa bude ho sbírat podle ročníků a variant a nebo si udělá širší průřez. Je to samozřejmě velice subjektivní. Z mé strany se snažím dělat takový průřez slezskými ražbami, že nemusím mít každý ročník, ale pokud se typ daného nominálu liší výrazně obrazem nebo opisem. Např. u krnovských 3 krejcarů existuje 11 ročníků, přičmež existují pouze dva základní typy lišící se tvarem erbu a značkou mincmistra. To znamená, že si do sbírky zařadím dva dobře zachovalé exempláře, každý jiného typu a mám tento nominál dosbíraný. Podobným způsobem by se dala udělat i sbírka napříč uherskými ražbami.

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#82 31. 10. 2013, 20:52

Já už z principu nesnáším slovo "dosbíraný". Co bude dělat takový sběratel, co má dosbíráno? Kochat se dalších 20 let dokonalou sbírkou (případně jednou za rok vyměnit nějakou minci za lepší) nebo to rozpustit a začít sbírat něco jiného?

Profilový obrázek
jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

#83 31. 10. 2013, 20:53

Z mého pohledu až budu mít dosbírány "drobné" začnu šetřit na tolary a dukáty😃 Navíc k takové sbírce jakou bych rád je zapotřebí alespoň dvou generací.

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#84 1. 11. 2013, 06:37

Poznate to? mincebolf.cz

Profilový obrázek
Boroevic

Uživatel

Zaregistrován:
26. 12. 2011

#85 1. 11. 2013, 07:03
Poznate to? mincebolf.cz

Znám, na úplném začátku mé "kariéry" jsem tam i nakoupil. Pravost by měla být OK, ceny a zachovalosti už bohužel méně. Hodnocení je výrazně nadsazené, srovnatelné mince se dají v aukcích (internetových i sálových) nakoupit o 30 - 50 % levněji. Ale tohle je problém značné části obchodníků, nad cenami v e-shopy Aurea se mi protáčejí panenky 😆

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#86 1. 11. 2013, 07:19

Tak ten ferdo je odtial.....

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#87 1. 11. 2013, 07:56

obcas se tam (mincebolf.cz) da narazit i na neco rozumneho, co bych cenove oznacil za priznive (vcetne dostatecne kvality). pravda je, ze pred lety jsem tam nakupoval malinko casteji, ted uz v podstate vubec ne. zasadnim problemem toho webu jsou zdrcujicim zpusobem nekvalitni fotografie, tudiz pokud clovek chce nakupovat, musi otravovat a prosit o zaslani lepsich. aurea je na numismatickem trhu jakousi proflaklou "znackou", tudiz z toho tezi a ceny na netu ma vyssi (podle mne spis web plni funkci reklamy a zisk z prodeje touto cestou pro ne neni zasadni, tezistem jsou aukce). proto ty ceny jsou vyssi. aureu moc nesleduji, ale nedavno jsem tam nahodou koupil naprosto spickovou vec myslim dost pod cenou.

a kdyz uz jsme u ruznych soudnich znalcu. to, ze je nekdo soudnim znalcem v oboru numismatiky neznamena (alespon z me zkusenosti) nic. o numismatice toho prilis nevim (urcite ne tolik, abych se napr. zamyslel nad tim se takovym znlacem stat), ale nekolikrat jsem byl konfrontovan se zarazejicim zpusobem vyhodnou nabidkou soudniho znalce, ktery nerozlisil z pohledu i lehce podprumerne vzdelanych numismatiku trivialni zalezitosti napric denarovym, grosovym i tolarovym obdobim (tj. typicke speky, ktere bude sam znat za 2-3 mesice). za hlupaka ho nemam, jiste umi a zna i jine veci, ale chci tim pouze rici, ze i "soudni znalec v oboru numismatiky" nemusi byt zarukou vseho spravneho. je to jenom clovek. absolvoval nejake kurzy, slozil nejake zkousky.

shrnuto. presne, jak tu bylo psano. je treba cist literaturu, sledovat forum (vcetne starsich prispevku - to rada lidi necte a to je chyba). projdete si klidne nekolik let stare nazory a prispevky v sekcich panovniku, co vas zajimaji. ptejte se. vase hlava, vase zkusenosti a vase znalosti - to je to, co je k nezaplaceni. pak to chce trpelivost (nesnazit se vsechno koupit hned) a stesti dobre koupit. ze zacatku bych se nevymezoval uzce, sbiral veci vic (tim se i vic naucite). nekupoval bych drahe mince a minimalne pul roku ci rok se rozkoukaval. cim dele, tim lepe. pokud mate penize na skolne, tak samozrejme skocte do sbirani po hlave, jsou to vase prachy😉

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#88 1. 11. 2013, 08:00
Já už z principu nesnáším slovo "dosbíraný". Co bude dělat takový sběratel, co má dosbíráno? Kochat se dalších 20 let dokonalou sbírkou (případně jednou za rok vyměnit nějakou minci za lepší) nebo to rozpustit a začít sbírat něco jiného?

V případě obyčejných sběratelů můžeme v případě kompletní sbírky na termín dosbíraný zapomenout, protože ani většina muzeí nevlastní vše, ale pokud někdo dělá užší období průřezově, pak se po určité době někteří sběratelé pouštějí do sbírání mincí navazujících období atd.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#89 1. 11. 2013, 08:05

Ten nalesteny Ferdinand je od mincebolf....bol tam oznaceny za raritny.....aspon ze nieje magneticky....

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#90 1. 11. 2013, 08:16
Ten nalesteny Ferdinand je od mincebolf....bol tam oznaceny za raritny.....aspon ze nieje magneticky....

Nejdříve choďte po numismatických akcích. Navštivte například aukci, prohlédněte si nabízený materiál. Tím poznáte, co se vlastně na trhu objevuje, jak je hodnocen materiál z pohledu zachovalosti, jaké jsou ceny, učte se a hlavně nic nenakupujte. Pak, možná za rok, až budete mít vsugerované nějaké základy, nakupujte lacinější ražby, ale pouze formou osobní účasti, protože je tragédií, pokud se naprosto začínající sběratel rozhodne nakupovat mince po netu, navíc podle špatných fotografií a slepě věří prodejcům. To si můžete dovolit až po několika letech, kdy budete mít s určitými prodejci tisíc zkušeností. Já sbírám mince více než dvacet let a dovolím si dražit mince podle fotografie pouze u vybraných prodejců, se kterými mám mnoho pozitivních zkušeností!!!!!!!!!

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.