Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III

Děkuji pánové,
pochvala potěší a od profesionálů dvojnásob.
Anglie této doby je bezesporu zajímavá a hodnotná. Pokud ovšem odbočím, jestlipak jste si všimli, že podkladem pro snímky alb je stolek s rozpracovanými raženými známkami Československa?
Československo mám i v čisté podobě, ale je mi líto zásob, tak nepovažuji za ztrátu času, když si vytisknu předtištěné listy a nalepím si celek 45-93. Ted si to dolepšuji i deskovými vadami a prokládám to dopisy.
Ale ještě k tomu rozřazení desek. Mravenčí práce asi ano, ale mne samotného překvpilo, že jakmile si člověk nakouká, velice rychle vidí.
Před filatelií jsem dělal entomologii a mám malou optickou lavici pro makrofotografii. Tady se mi ověřilo, že někdy lépe než lupou je známku cvaknout a zkoumat v PC na photoshopu.
Třeba 225 byla krásně viditelná :
Ale 223 jsem si nebyl jist. Stačil obrázek změnit na monotoní a v některé barvě pak krásně vyniknou SPZ:
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Dnes jsem měl dva dotazy, myslím, že bude užitečné zodpovědět veřejně.
Označení známek.
Proč tužkou píšu označení 43, když je všude stejné. Ano, asi je to zbytečné. Ale zpočátku jsem to začal psát, protože známka je SG 43 a totožná i 44.
Teprve později jsem zjistil, že nacházím pouze 43. V celé kolekci jsem našel jen 2 známky s obráceným vodoznakem 44, nakonec jsem je umístil jinak.
S tím souvisí i malá poznámka, že i toto pátrání a zařazování nemusí být konečné, protože u známek 43,44 je ještě varieta doppelpragng MK a mt a WZ 3FI.
Upřímně dvojitý tisk jsem nenalezl dostatečné informace, abych si v tomto směru jednotlivé položky prověřil.
Druhý dotaz jsem měl, že když mám prachy, můžu si koupit co chci.
No upřímně, můj duchod stěží vyjde na měsíční pravidelné platby.
Asi bych si rád koupil pár čistých černých onne penny, pár pětilibrovek a td.
Ale v tom co píšu jde hlavně o to zvyšovat hodnotu získaných známek přidanou hodnotou, tedy znalostmi, prací..
Velmi mnoho zajímavých věcí z Anglie jsem objevil zejména pravidelným čistěním ledabyle zhodnocených známek, dalobyse říci skartu.
Hodně známek je zčástí s přílepkou, bez možnosti kouknout na wz, na další.

Tak jsem po chvíli špekulování brutálně přeskočil krále Edvarda 7 a Edvarda 5. Bohužel jsem narazil na skutečnost, že mé znalosti a současné možnosti nestačí na bedlivější průzkum těchto známek.
A nechci to odbýt, protož i jen nahodilými pokusy zařazovat si známky dle zoubkování, barev a prosvěcováním nacházím zajímavé odrůdy. Viz foto v příloze.
Ale v návaznosti na předchozí příspěvek chci ukázat, že není těžké si sám zpracovat ze zásobních, sice několikrát roztříděných alb docela pěkné výsledky.
Rok 1929 Kongres světové poštovní unie.
Zde si sice librovku zaředím, ale není zajímavá. Zato 170-173 si vezmu hromádku a pěkně vykoupu.
Výsledek, kde by člověk očekával vše v základních verzích příjemně překvapil - viz foto. Více kopfstehend, ale i 3 ležící WZ.
a nyní 1929 Kongres

Musí to mít zásady:
Nekoukat na jednu známku dvě hodiny
Nepromáčet kilo známek bez výsledku
Při rozčilení si u toho nezapálit fajfku
Ještě jsem prohrabal ruzně dublety a
super, další dvě ležící
Ležící jsou vzácnější.
Jak kde.
U anglických ranějších serií mi nedošlo a jásal jsem nad množstvím otočených ležících WZ, třeba mi80 - 9 pencí. Než jsem se dozvěděl, že tam je to pul napůl, protože se na část archu tisknou ležící jedním směrem a na druhou část archu opačným.

serie král Eduard 8 v 5 seriích 1936-1937-1941-1950-1951.
Zde již jde o větší masiv levnějších známek. Jedinou výhodou je, že WZ je zcela zřetelný ve většině případů. U ražených je zajímavějších jen pár známek.
U známek, co jsem zkoumal registruji, že předchozí majitelé velmi často zcela špatně značily na zadní straně, předpokládám že důvodem byla malá kataogová hodnota.
Dosti úmorná práce, zde jsem již neodlepovat skart, část jsem dal do zásobníku, část do obálek stranou.
V podstatě puldení práce a u výsledku jen 3-4 lepší známky, třeba 201 1ks WZ liegend /y/, kopfstehend 3ks.
/ asi omezení, nepodařilo se mi nahraát další obrázky, nechci to roztahovat na další vláknou, pro ilustraci snad postačí/.
Levné známky, co se snadno prohlédnou i zařadí.

Není to Jiří VI. ?
numismat@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.