přikládám k porovnání - nahoře ta co se prodala, o té tuším tu byla taky diskuse (ohledně typů perforací - asi gordot k tomu psal, že je tato perforace OK?). Pod ní ta podezřelá... krom toho, že je ten nápis naštorc, tak i ty dírky vypadaj každá jinak... no, že na to přihazuje NumismatikaBARON.... to je trochu úlet, ne? :-)
[

Jasný amatérský padělek! Jinak velmi přesně lze padělat tuto perforaci pomocí levné bankovky skrze kterou perforujete bankovku danou pod ní, ale musíte být šikovnější než s porominutím to nemehlo zde... 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

víš, štve mě, že pak nezasvěcené vhání tímhle matrošem do nejistoty - např. to razítko na tý 5/38. Pak se vedou zbytečné polemiky "jestli to náhodou není pravé", "že to je určitě rarita" nebo "tohle už jsem viděl u jednoho starého sběratele, takže to je určitě pravé"....

Vážení kolegové, se zájmem jsem si přečetl diskuzi o této aukci, kterou prodávající vystavil dnes ráno. Schválně jsem si počkal na Vaše názory, které jsou beze zbytku správné a jejichž závěry mohu plně podpořit. Pokud si odmyslím faktor postavičky tohoto tzv. prodejce, který je asi pěkný podvodníček a šmelinář – viz.ohlasy kupujících u jeho profilu a zkušenosti pisatelů tohoto fóra, tak se musím přiznat, že jsem po úspěchu první aukce s touto perforací čekal, kdo tuto zajímavost zkusí napodobit a výhodně prodat 😃
Níže bych rád sumarizoval moje připomínky a současně i markantní znaky tohoto padělku ke škodě sběratele, a že to je trapný a sprostý padělek, o tom jsem hluboce přesvědčen!
1.tato perforace se vyskytuje u tohoto nominálu pouze ve dvou variantách „NEPLATNÉ“ (na rozdíl od 5 Kč 1919) a sice 2x svisle + otvor a 1x šikmo + 1-2 otvory.
2.Když je původní typ vzoru doplněn otvorem, tak v prvním případě vzoru otvorem 7 mm a druhý typ otvorem(y) 4mm a jejich umístění na ploše není rozhodně nahodilé, jak se nezasvěcenému pororovateli může zdát.
3.Shrnu-li perforaci jednotlivých písmen, tak si skoro musím odplivnout. Takových chyb by znalec perforací čs.platidel nikdy nemohl dopustit. Výjimku bych možná přičítal většímu množství alkoholu nebo jiného sajrajtu v krvi :-)) Takže výčtem – zatímco NEP se padělateli celkem povedlo, byť takhle drobné otvory jsem ještě neviděl …, další písmena ujíždějí jako když „vyměšuje jedno domestifikované zvíře“. Zvláště A se povedlo, jako by perforačních jehel byly najednou dvě řady …., T a N jsou taky pěkné 🙄
4.Zajímalo by mě, jestli by tento prodejce poslal oproti příslušnému dotazu zadní stranu této státovky, která asi bude také pěkně zmršená. Vsadil bych se, že otvory budou nečistě vykrojeny a takto přebývající papír drobně dotržený.
5.Závěrem nechci spekulovat, jestli se aktuální dražitel pan Hrdina spletl nebo zda to bere jako další annonci na svůj obchod, ale v každém případě to je poněkud drahý špás :-))
P.S. pro srovnání přikládám státovku s touto perforací z mé sbírky.
[

"salai" Ono nejde ani tak o druh perforace,ale často jde o to,které bankovky jsou perforované.Hlavně bankovky roku 1919 jsou často vzácnější pergforované,než neperforované.Očividně jich je méně než neperforovaných.Často se jedná o bankovní vzory a rovněž v pěkném stavu jich mnoho není.A to stanovuje i jejich cenu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.