Bankovku som nemal v ruke, preto je mi ťažké hodnotiť, ale už len vizuálne by to na stav 4 bolo veľmi prísne. Do aukcie mohla byť dodaná niekým mimo aukčnú spoločnosť a tento "detail" im mohol uniknúť. Ale súhlasím, ak bola opravovaná, malo by to tam byť doplnené. Chyba na strane spoločnosti. Na stav 3+ sa mi to nezdá úplne prehnané, ale hovorím, nemal som ju v ruke.
Ale porovnávame podľa mňa neporovnateľné. Pretože v prvom prípade sa jedná o jasne zdokumentované, opakované (!) a úmyselné klamanie kupujúcich. Kdežto v druhom prípade si nie som vedomý, že by toto bola štandardná prax danej aukčnej spoločnosti (skôr naopak). A bavíme sa o bankovke v stave 3+. Rozdiel (finančný) medzi stavom 1 a N, prípadne 0 a N a bankovkou v stave 3+ a 4 je rapídne väčší.

Bankovka s preloženými rohmi ohodnotená stavom 0 sa mi zdá úplne správne. Nevidím v tom absolútne žiaden problém.
Ak tú bankovku niekto zoberie a predá ďalej ako stav N, v tom vidím zásadný problém.
Podľa mňa porovnávate dva úplne iné prístupy k zákazníkom. Provízia s tým nič nemá, každá firma potrebuje zaplatiť účty a niečo zarobiť - prečo by to inak robila. Ale úmyselné (!) nadhodnocovanie stavov a úprava bankoviek (čistenie, úprava sériových písmen - 5 Ks 1945 s.B) - toto nie je prax slušného človeka.

V podstatě se tedy může stát i to stejné, že aukční dům který označil stav mohl udělat chybu. Já se tolik ptám jelikož jsem tuto bankovku chtěl kupovat viděl ji osobně, fotky, které jsou v aukci jsou myslím kvalitní. Bez posudku uvedení nějakého stavu aukčního domu máte na bankovku jaký názor jaký stav? Když to řeknu jednoduše co když koupím takovou 50 k 1919 z aurei a někdo mi pak řekne že je to stav 1 ? Vrátí Vám aukční dům peníze ... když mi dáte čas najdu Vám x dalších položek, které nejsou správně uvedeny.

Apropos, samozrejme som sa stretol so spoločnosťami kde sa toto deje tiež a už tam nenakupujem. Jednoduché. Je to jediná cesta. Preto sa snažíme upozorniť ostatných zberateľov, aby si urobili obrázok a nenechali sa napáliť. Ak Vám tento konkrétny prístup nevadí, tak je to na Vás. Mne zákerné klamanie zberateľov pre pár Kč navyše vadí.

To v každém případě všem já taky koupil x věcí které buďto nikdy neprodá za co jsem koupil a nebo to nechci vidět asi zkušenost...

Áno.
Slušná aukčná spoločnosť Vám peniaze vráti. Samozrejme ak preukážete, že to stav 1 je (preložené rohy bankovky nebudú stačiť).
Ak sa pýtate na stav 100 Ks 1939 - ak ju p.Klim ohodnotil stavom 1 tak to lepší stav nebude. To hovorím na základe x-ročných skúseností. Ešte som nevidel omylom ohodnotenú bankovku stavom 1, ktorá by bola v skutočnosti 0-ka alebo N-ko. Znova to opakujem, zo stavu 1, stav 0 alebo N neurobíte. Osobne by som sa obával, že táto bankovka bola praná a žehlená, aby sa dosiahol "chcený" stav UNC (môže ale nemusí).
Pravdepodobne by stálo za to stráviť nejaký čas s bankovkami a hodnotením ich stavov, aby ste vedel odhaliť tieto triky časom aj sám.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.