Dobrý večer všem. Nevím, jestli má smysl toto téma dál rozvádět. V mnohém souhlasím a vlastně ani nechci vyvracet vaše názory.. Pro mě je to spíš na debatu, než na dlouhé psaní. Navíc se k řešení asi stejně nedopracujeme.
Myslím, že katalog nelze nikdy považovat za 100% přesný odraz cen na trhu. Vždy ho tvoří někdo, kdo vidí určitou část svým pohledem. Navíc vzniká v určité době. O bankovky může být větší nebo menší zájem a to se samozřejmě může i stále měnit.
Katalog je základní pomůcka pro orientaci a každý si z něho může něco vzít (pokročilý i začátečník) nebo nemusí. Já si tam své našel. Podle mě jsou vysoké ceny tvořeny hlavně oblibou bankovek a finančních možnostech kupců. Pokud půjdou ceny do extrémů, možná to mnoho sběratelů od sbírání odradí, protože si ani nedokáží nic zajímavějšího pořídit. O padělcích ani nemluvím.
Každopádně ano, katalog by měl ceny mapovat a ne je tlačit vzhůru.
Úplně nemůžu souhlasit s tím, že je možné sehnat všechny bankovky jednou nebo dvakrát za rok. Neusleduji úplně vše, to je jasné. Bankovky (varianty bankovek), na které se já zaměřuji, tak často nevidím. Myslím, že prostě nejsou tak populární a vyhledávané. A to jsou právě ty kusy, za které bych byl ochotný zaplatit více, než katalog uvádí..
Ano, s tou 20 Kč 1926 máte také pravdu a není to ten případ. Mimochodem, na korektuře od Aurei už je i tato cena opravená.
(https://www.aurea.cz/download/OPRAVY_30_9_2019.pdf)
Myslím, že si každý musí najít svou cestu ve sbírání podle svých možností (finančních, časových atd.). Novým sběratelům doporučuji používat peníze, které mohou postrádat, učit se a brát informace z různých zdrojů. Trvá dlouho (možná stále), než poznáte, které bankovky jsou zajímavé, kteří prodejci jsou dobří, které aukce jsou zmanipulované a podobně..
Pro mě je přínosem téměř každý přispěvek, objev nebo sdílení informací. Mnoho lidí informace jen bere, profituje z nich, ale nic ostatním nepřináší. Připadá mi prostě dobré, když je někdo ochotný a udělá nějakou práci.
Asi se dočkáme i dalších katalogů, tak můžeme porovnávat a podebatovat..
Ještě bych chtěl zmínit, že existují stránky, kde je možné evidovat prodeje a porovnávat tak ceny. Je ale strašně nevděčné aktualizovat tato data, když se ostatní nezapojí.. Na to nemůže mít čas a chuť asi nikdo.
Hodně štěstí při nákupech..

Skvela investicia.
V juni stabilne nad 1000 EUR
v auguste bezne okolo 500 EUR
https://www.ebay.com/itm/Qatar-Tamim-Al-Majed-0-Euro-Souvenir-Banknote-005805/362710686582?hash=item54733ddb76:g:DTMAAOSwHfZdJbWZ
posledna cena je cca 120 EUR
https://www.ebay.com/itm/0-Euro-Qatar-Tamim-al-Majed-souvenir-note-004546-/323930949168?hash=item4b6bca0630:g:TZkAAOSwy9VdQsan&nma=true&si=8xqZqGoUdV7E6lmdsurSrCfjrvc%3D&orig_cvip=true&nordt=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557
Obrázky:

Čo sa divíš ? Veď je to tlačené v Kremnici, nie ? 😃
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Vyrabaju magnetky, klucenky, aj otvarace na pivo...
https://www.mint.sk/nakup_699.php?page=2

Celé je to šaškárna. Prostě se vyrobí pohádka o vzácné 5000 Kč 1919 podle hesla, když ji nemám, tak si jí vyrobím... Opentlí se to ručním papírem, přísně limitovaným tiskem z Kremnice (??), nacpe se to do kožených desek a "rarita" je na světě.... Prostému lidu stačí, že se to vystaví v pár aukcích, kde to samozřejmě zcela náhodou "udělá" neskutečné peníze... Proč to vlastně prodávat za míň, když to lidi kupují že? Úplně stejná podivnost jako Calábkovy svatováclavské dukáty 2014 nebo novoražby medailí od Šejnosta. Tady se navíc domluvili dva přední "odborníci" na bankovky Argo a Šůcha... Stačí to ještě protlačit do nějakého katalogu, nejlépe Machovičů a za chvíli to bude vzácnější než originál...ten přece nemá tak pěkné desky.....😃

Musím říct, že mě výsledná cena šokovala. No co naplat, když mají NEZNALCI peníze, tak koupí každou / nevím jak to slušně napsat / ? Ale tak jim třeba. Tady je vidět, že když někdo něco vymyslí a udělá tomu reklamu, tak se dá pěkně vydělat. Za mě je to ale ZOUFALSTVÍ a nikdy bych to nekoupil, ani za výrobní cenu. A jak psáno výše od Numpsziho, od kdy Kremnica "razí" bankovky ?? Za chvilku se bude prodávat Zaire z Kremnice, 500 Kč by mohla udělat Aurea a td. Prostě nářez.
Přeji novému majiteli, aby se mu někdy jeho investice vrátila ?? Připomíná mi to Žlutého Rašína, cena až 8.000,- Kč a dnes to za 2.500,- Kč nikdo nechce.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.