Přidám se do diskuse. Z vlastní zkušenosti vím, že se jedná o reakci na původní PVC alba. Obsahovaly chlor,
jestliže byly bankovky uloženy bez pohybu v albu delší dobu, docházelo ke změně barvy. Nejvíce se jednalo
o červenou a hnědou barvu. Takže všechny tyto rádobyvarianty jsou pouze znehodnocené bankovky.
Kdysi jsem koupil zásobník tohoto typu, bez pohybu asi 25 let a hodně bankovek bylo takto znehodnoceno.

Důvod, proč jsem napsal, co jsem napsal: jednak osobní zkušenost, jednak literatura. Jedná se o velmi běžnou bankovku. Přitom jsem nikde v literatuře o odlišné barvě číslovače nic nenašel. A slovy "v literatuře" myslím ve všem možném, co od roku cca 1970 o bankovkách časopisecky nebo knižně vyšlo. Při takto běžné věci by si za těch 50 let musel někdo něčeho všimnout - běžně se píše o menších detailech než o tak nápadné věci jako je odlišná barvě číslovače.

Něco jsem přehlédl? Proč taková cena?

Možno pekné číslo a možno len dvaja blázni (čítaj novopečení zberatelia)😉
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Live aukcie sú nebezpečná zábava. Je to adrenalínový šport, kde naša nenásytnosť, neukojený chtíč a túžba všetkým to natrieť víťazí nad zdravým rozumom. Ale videl som už aj drahšie "pomníčky hlúposti".😉
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

S tím, že uvedenou 5 Kčs 1945 s. RD dražili nováčci, kteří tomu nerozumí, bych moc nesouhlasil. Tato serie je velice
vzácná a podle Bajera víme, že byly tištěny pouze 4 serie po 1 milionu kusů. / RA,RB,RC,RD/. Tyto serie měly vždy
vzácný výskyt. Já ve své historii 40 let sbírání jsem se dostal pouze k několika kusům. Takže, kdo se specalizuje na
sbírání po jednotlivých seriích, ví velice dobře co kupuje.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.