než nad tím špekulovat jako neznalci perforací, prosím gordota o rozseknutí tohoto gordického uzlu :-))

můj názor je - do kusu papíru se dají udělat jakékoli otvory, tento proces je ale nevratný, perforace mně nechávají klidným, nepíchaná UNC bankovka je top. Sbírání perforací je uměle podporováno obchodnickou lobby. Tím ovšem neříkám, že kdyby se mně do ruky dostalo pěkný ministerský abum, že bych si ho nenechal.

víc jak 10 let vlastním bankovku 20kč /88 H18 Specimen , prokazatelně ze Slovenska

to věřim ale bylo jichsvého času mraky za děsivé ceny většinou v sadách tudiž ruční perforace je moc pracná u jedné snad ale u takového počtu to natuty dělal stroj a určitě za učelem zisku já mám radšibankovky bez děr máš fotku té sví 20ky alespon té perforace na porvnání

Já raději s dírou 😁 , ale proti gustu .... Ale vážně, já jsem netvrdil, že tyto perforace jsou "domácí produkce", pouze, že je neznám (samozřejmě neznám všechno, to ani zdaleka 😃 ), ale nejsou běžné. Z mnoha důvodů si myslím, že je velmi pravděpodobné, že mají svůj původ na Slovensku.
A ještě poznámku. Do jakékoliv bankovky lze udělat díru(y), ale jak takový pokus může vypadat jsme viděli nedávno u té jednokorunové státovky. Nicméně znova opakuji, v drtivé většině se perforované bankovní vzory vyskytují u konkrétních sérií a v určité číselné řadě, což je i do budoucna dobrá pomůcka pro ověření jejich pravosti.

ja taky radši díru jedna stačí :-) souhlasím ja taky nevím kde a kdo to slovensko je dost možný a nebo taky šikula co se v bance nudí a perforuje proradost
no beru to tak že pocházej ze slovenska přesto jde o druh rarity moc zas vydět nejsou samozřejmě serie H či F by byla lepší ale co naplat

Naprosto souhlasím, vždy si raději koupím bankovku neperforovanou než perforovanou.
V perforovaných se ani pořádně nevyznám a katalog na ně také nemám a nevím, jestli nějaký takový je, nebo jsem o něm zatím neslyšel.
Kdybych věděl, že konkrétní perforovaná bankovka má mnohatisícovou či vyšší hodnotu, kdybych měl jistotu, že je pravá a kdybych ji měl možnost koupit za pár desítek korun, tak ji čistě z obchodních účelů koupím, ale do sbírky chci vždy výhradně neperforované.
Přiznám se, že perforovanou nemám ani jednu a jsem za to rád.
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.