Moderátoři: Tomako, acme2000, smith

Profilový obrázek
maki45

Uživatel

Zaregistrován:
25. 7. 2022

#22061 1. 6. 2025, 23:32

Pokud jsem to pochopil správně, tak si někdo nechal u PMG ohodnotit NOVOTISKY nevydaných čs. bankovek z let 1950-1953 a nyní je prodává jako dobové (pravé) exempláře staré 70 let? To na to pracovníci PMG nepříšli, nebo mi unikla nějaká "poznámka pod čarou"???

Profilový obrázek
mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

#22062 2. 6. 2025, 15:59

Je nezajímá zda jsou pravé, ale jen stavy, proto to ten chytrák bere přes PMG, aby se toho zbavil! Zatím se mu to nepovedlo!

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#22063 2. 6. 2025, 21:01
Pokud jsem to pochopil správně, tak si někdo nechal u PMG ohodnotit NOVOTISKY nevydaných čs. bankovek z let 1950-1953 a nyní je prodává jako dobové (pravé) exempláře staré 70 let? To na to pracovníci PMG nepříšli, nebo mi unikla nějaká "poznámka pod čarou"???

Jistě. Někdo poslal do PMG novotisky. Tam na to buď nepřišli, nebo jim to bylo jedno (nebo si to zaplastoval sám někdo, kdo má na plastování licenci - protože získat takovou licenci není problém) a teď to prodává jako pravé, protože PMG. Kdyby to nebylo smutné, byla by to komická fraška. "Pracovníci PMG" to rozhodně není pár moudrých hlav v nějaké úctyhodné kanceláři na Manhattanu. :-)

Toto už je minimálně druhá aukce, kde k tomuto došlo. Dříve nebo později tyto "investiční PMG výtvory" někdo koupí za velké peníze jako pravé bankovky. A bude je prodávat dál, protože je koupil jako dobové.

Ono to má ještě jiný rozměr. Nějaký zahraniční investor bude těžko řešit na první pohled odlišný číslovač a nápadně divné sériové číslo. A textem "Státní tiskárna cenin, s.p." se zabývat nebude už vůbec.

Poslední úpravu provedl(a) majkl v 2. 6. 2025, 21:01
Profilový obrázek
maki45

Uživatel

Zaregistrován:
25. 7. 2022

#22064 3. 6. 2025, 10:44
Je nezajímá zda jsou pravé, ale jen stavy, proto to ten chytrák bere přes PMG, aby se toho zbavil! Zatím se mu to nepovedlo!

PMG i její smluvní partneři na svých stránkách výslovně uvádí, že jedním z kroků při ohodnocování je i ověření pravosti numismatu. Přijde mi logické, že by oveření pravosti mělo být součástí ohodnocovaního procesu.

Po reakci kolegy "majkla" už na celou věc nahlížím trochu jinak - PMG bankovku sice považuje za pravou, ale jako emitenta skutečně uvedli STC, přitom emitent originálů z počátku 50. let není de iure STC, ale TBSBČS. Tím, že jako emitenta uvedli STC, mi přijde, že minimálně ví, co se jim dostalo pod ruce. Tím, že tuto skutečnost uvedli na štítku, se mi celá věc ze strany PMG jeví jako "trošku méně podvodná". Stále je ale celá záležitost velmi zavádějící, neboť nikde přímo neuvádí, že se jedná o novotisk, kdy méně zkušený sběratel nebo investor může bankovku považovat za pravý exemplář starý 70 let. Odlišný řez sériových čísel a podezřelé číslo samo o sobě je taktéž varovný signál. Ale především by měla být na štítku VÝSLOVNĚ uvedena poznámka, že se jedná o novotisk...

Profilový obrázek
mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

#22065 3. 6. 2025, 16:09
PMG i její smluvní partneři na svých stránkách výslovně uvádí, že jedním z kroků při ohodnocování je i ověření pravosti numismatu. Přijde mi logické, že by oveření pravosti mělo být součástí ohodnocovaního procesu. Po reakci kolegy "majkla" už na celou věc nahlížím trochu jinak - PMG bankovku sice považuje za pravou, ale jako emitenta skutečně uvedli STC, přitom emitent originálů z počátku 50. let není de iure STC, ale TBSBČS. Tím, že jako emitenta uvedli STC, mi přijde, že minimálně ví, co se jim dostalo pod ruce. Tím, že tuto skutečnost uvedli na štítku, se mi celá věc ze strany PMG jeví jako "trošku méně podvodná". Stále je ale celá záležitost velmi zavádějící, neboť nikde přímo neuvádí, že se jedná o novotisk, kdy méně zkušený sběratel nebo investor může bankovku považovat za pravý exemplář starý 70 let. Odlišný řez sériových čísel a podezřelé číslo samo o sobě je taktéž varovný signál. Ale především by měla být na štítku VÝSLOVNĚ uvedena poznámka, že se jedná o novotisk...

Proč myslíte, že už to prodává mimo dosah ČR? Jak psal majkl, PMG není známkou pravosti a ani kvality! To poznáte, až to vyndáte z toho plastu a zjistíte, že ta bankovka byla lisovaná, praná atd. Všechny bankovky z tohoto plastu vyndavám, nebo se jim vyhýbám obloukem! Opět je to jen kšeft, o sběratelství jde až na druhém místě! Ono se těch novotisků v tom igelitu objeví mnohem a mnohem více, když je o to takový zájem ve světě! On by stačil na štítku rok tisku a je po problému, ale oni tam vůbec nevědí, že nějaké novotisky existují.

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.