Koukám, že se zas na Aukro objevila jedna "rarita".
http://www.aukro.cz/item625469565_pozor_peciatka_na_inej_bankovke.html
Neobviňuji v tomto případě prodejce, předpokládám, že koupil odněkud a prodává dál (já takto pořídil 20 Kč/1926 s podobným přetiskem na setkání sběratelů v Praze).
Mám pocit, že to tu někde už někdo probíral (? tuším přímo prodejce Openroad a Šenfi ?), ale nenašel jsem. Už jsem se s něčím podobným setkal dříve (přetisky na jiných bankovkách, jiné typy přetisků nebo právě tisk na této koruně), tak jen pár poznámek (konzultovaných s kolegy - notafilisty):
1) jedná se o novodobý přetisk - není možné, aby na bankovce z roku 1946 byl přetisk použitý pro vzor 1938.
2) - konkrétně u této bankovky - je zřejmé, že nejde ani o originální "štempl" - písmo je jiné (pro srovnání uvádím níže obrázek - nahoře 1938, dole 1946). Písmo odpovídá nejlépe současným fontům pro MS Office :-) (dole pro porovnání TTF Frankenstein).
3) tisk neodpovídá ani co do techniky (platí obecně pro takovéhle rarity) - oproti ručnímu přetisku se liší jemností a ostrými hranami (i to vystředění a přesnost by se daly zahrnout, nicméně i s razítkem by se takto pěkně dalo trefit), oproti strojovému tisku je to zas trochu rozpité.
Typuji tedy, že si někdo vyhrál, vytvořil šablonu razítka a na inkoustové tiskárně přetiskl pravou bankovku.
P.S. kdyby někdo namítnul, že bylo víc druhů razítek, tak v tomto případě by to bylo opět vedle - toto neodpovídá ani jedné z variant možných přetisků, které byly dříve popsány odborníky (viz Merkur Revue apod.).

Nepoužité varianty přetisků státovek po 5 K b.l. (1938/1940)

Ono upřímně řečeno není problém nechat vyrobit jakékoliv razítko, pokud to zrovna neodporuje zákonu(jako např. úřední, znalecká....), pouze u kovového je to jistě trochu dražší
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

jen aby byla prava, stejny prodejce tady uz 100/1919 nabizel v prosinci (jiny kus) a pokud se nepletu, koupil ji od neho trava a mel znacne pochybnosti, ze to je prava bankovka ... navic stejny clovek na schuzce na Hlavnim nadrazi nabizel ty 20/1926 jednopismenne (retuse dvoupismennych) ... tady bych byl hooodne opatrny.
Cena je navic hodne vysoko, i za super spickovy UNC by to bylo tak na hrane ...

Souhlasím s Jirka 7ě.Cena je vcelku vysoká,myslím,že je to neprodejné i když? Jinak k té pravosti.Myslím,že každý,kdo kupuje bankovky za velmi vysoké ceny,by si měl nabízený materiál prohlédnout osobně,popřípadě si vyžádat minimálně scany např. vodotisku/jestli to jde/.V době,kdy jsem 100 Kčs 1919 od tohoto prodejce držel v ruce,mi bylo prodejcem řečeno ,že jich má více /snad kolem 10/ a že je prohlídli úpřední notafilikové a že jsou pravé.I přesto se mi ale nepozdávala,a ještě k tomu tolik kusů najednou?Ale jestli je pravá,tak je ve špičkovém málo vídaném stavu,takže vcelku žádáná věc.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

trava> no to jsou veci, tak pokud by jich mel prodejce dokonce kolem 10 kusu, tak ten stin pochybnosti jen a jen narusta. Specialne tahle bankovka ma snad 10 verzi dobovych padelku, takze asi by nebylo nemozne v dnesni dobe vyrobit hodne kvalitni padelek, ktery bude tezko rozeznatelny od originalu ..
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.