Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
Koiko Tomio

Uživatel

Zaregistrován:
18. 11. 2009

#1 4. 6. 2011, 00:55

Prosím o pomoc, nevím, jak mám udělat popis...
V encyklopedii numismatiky jsem se ohledně českých haléřů dočetl, že se razily pouze v Kutné Hoře, ale v knize Od PG ke koruně české je tabulka, kde je uvedena K.Hora i Vratislav. Můžete mi to někdo objasnit prosím ??
Moc děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#2 4. 6. 2011, 01:49

Nevím jak je to s Ferdinandem, ale vratislavské haléře ražené za Ludvíka vypadají rozhodně jinak než černé penízy..

Profilový obrázek
Koiko Tomio

Uživatel

Zaregistrován:
18. 11. 2009

#3 4. 6. 2011, 08:15

Aha, pak je to tedy popisováno všeobecně, prostě za vlády se razily drobné mince v těchto mincovnách ....
Pochopil jsem to tedy špatně, pokud jsem myslel, že se to týká pouze haléřů. Děkuji

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#4 4. 6. 2011, 08:45

Pokud mluvime o ceskych vladnich razbach tak za Ludvika Jagellonskeho byly halere (male cerne penize) razeny v Kutne Hore. Pouze dvoustranny maly peniz prirazoval K.Castelin do Vratislavi, ale dnes se numismatici priklaneji take ke Kutne Hore.
Co se tyce Ferdinanda I. a vladnich razeb, tak halere se razily jak v Kutne Hore, tak jeste ve Vratislavi a v Krnove. Razby z Vratislavi a Krnova se dnes spise nazyvaji slezske halere a jsou dvoustranne (u vratislavskych je na rubu pismeno S bez nebo s letopoctem a na lici je korunovane pismeno F, u krnovskych na rubu S a na lici korunovane F s letopoctem).
Vase mince jsou tedy spravne uvedeny jako mincovna Kutna Hora.

Profilový obrázek
Koiko Tomio

Uživatel

Zaregistrován:
18. 11. 2009

#5 4. 6. 2011, 08:49

Děkuji, včera jsem se pozdě večer lopotil a hledal informace, abych spáchal popis mincí. Děkuji za vysvětlení problematiky mincoven, to je pro mne novinka, ještě jednou - dík.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#6 4. 6. 2011, 13:31

Kucera: takze tzv. vratislavske halere razene za Ludvika nejspis take pochazeji z Kutne Hory? Na zaklade ceho se k tomu dospelo? (Prece jen je mi trochu divne, proc by se ve stejne mincovne razily dost odlisne halere jednostranne i oboustranne). A plati to i u vratislavskych haleru Vladislava (oboustranny haler W / lev) ?

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#7 4. 6. 2011, 14:19

Psal jsem pouze o ceskych vladnich razbach, o ostatnich bohuzel nemam literaturu, musi se vyjadrit nekdo dalsi.
Co se tyce oboustrannych bilych penez (lev s opisem / W) Vladislava II.Jag. tak mezi ceske vladni razby z Kutne Hory patri pouze ty kde W je korunovane.

Profilový obrázek
jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

#8 4. 6. 2011, 21:14

tenzor: Co se týče haléře města Vratislavi typ oboustranný haléř lev/W, je to jednoznačně slezská ražba. Kladské ražby Ulricha z Hardeggu měly napodobovat právě tyto haléře, což se vratislavským moc nelíbilo a jsou k tomu dochovány písemné materiály.

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.