Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
Krtekk8

Uživatel

Zaregistrován:
18. 4. 2015

#511 31. 5. 2015, 21:45

Heptraktová(sedmistěnná)krystalová soustava,proto tolik pochybností,nic dosud známého ,anebo proto tolik tajností.Proto má lasturnatý lom ,hlavně na povrchu,vlivem pnutí a je to dáno i velikostí krystalů,které mají zaoblené hrany.Jsou i milimetr velké i proto se jeví min. jako amorfní.

Profilový obrázek
kpt

Uživatel

Zaregistrován:
9. 7. 2013

#512 31. 5. 2015, 22:40
Zdravim, k tomu korundu od Olomouce si dovolím doplnit velikost - jedná se o zrno asi 0,5 mm 😉 Ten článek je tady: www.vmo.cz/download_soubor.php?id=166&modul=rubriky kpt - to Polsko by mě zajímalo, víš o tom víc? 😉

No, více nevím, jen z časopsu Minerál, od polského kruk = krkavec, kruče skaly nebo nějak tak.

Profilový obrázek
jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

#513 10. 6. 2015, 14:56

Zdravim kpt, ta lokalita "Krucze skaly" je kousek za hranicema na Polské straně Krkonoš, někde tady: http://www.mapy.cz/s/iFNh a pár fotek je na mindatu (http://www.mindat.org/gallery.php?loc=130869) Asi to hledaji v těch skalách, ale je tam řeka, tak proč by něco nemohlo být v náplavech, si řikám 😉 Uvidíme, jestli se tam podivám, poreferuju.

jezevec74@gmail.com

Profilový obrázek
kpt

Uživatel

Zaregistrován:
9. 7. 2013

#514 10. 6. 2015, 19:46
Zdravim kpt, ta lokalita "Krucze skaly" je kousek za hranicema na Polské straně Krkonoš, někde tady: http://www.mapy.cz/s/iFNh a pár fotek je na mindatu (http://www.mindat.org/gallery.php?loc=130869) Asi to hledaji v těch skalách, ale je tam řeka, tak proč by něco nemohlo být v náplavech, si řikám 😉 Uvidíme, jestli se tam podivám, poreferuju.

Ahoj,

tak to je super, vím jen (z článku v časopise), že polští sběratelé dobývali vzorky se safíry z hutné skály, mělo jít o vzorky pegmatitu se zarostlými relativně dobře vyhraněnými sytě modrými lesklými krystaly, až tím vznikla malá jeskyně, a dnes má být ona lokalita snad i chráněná. A souhlas - i v okolí skály, v hrabance, dolů po svahu, dolů potokem (je-li tam nějaký) se dá hledat 😉

Jezevcům zdar!

Profilový obrázek
dady

Uživatel

Zaregistrován:
2. 8. 2014

#515 11. 6. 2015, 17:43

Ahoj,
nemá niekto nejaké info o kameňolome Malá Vieska pri Družstevnej p. H.
na nete som našiel info, že od 2013 sa skončila ťažba, je tam verejný prístup či?

dady2@centrum.sk

Profilový obrázek
tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

#516 11. 6. 2015, 22:01

pokial je tazba uz ukoncena, nemal by byt problem tam zajst.
bud to bude opustene,
alebo max tam bude znudeny straznik,
slusne s nim pokecas, ponuknes cigaretku, on potom mavne rukou a povie ti:
daj si pozor a nerozbi si tu niekde hubu.

jacisin76@yahoo.com

Profilový obrázek
valach

Uživatel

Zaregistrován:
24. 7. 2014

#517 12. 6. 2015, 18:58

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli by byl někdo ochotný mě přibrat na nějakou výpravu, rád bych si někde zakopal, ale nebaví mě moc chodit samotného a žádný z mých známých zálibu v kopání nemá🙂, v mém okolí se ani nenachází moc dobrých lokací, takže bych rád poznal nové místa a něco se přiučil. Jsem ochotný dorazit kamkoli do ČR, SR a asi i někam jinam pokudmožno poblíž hranic🙂

Profilový obrázek
Krtekk8

Uživatel

Zaregistrován:
18. 4. 2015

#518 17. 6. 2015, 21:47

Zdravím,Valachu je velká chyba ,že nechodíš sám,tady v Jizerkách stačí skočit do vody a vždy něco najdeš.Pro mě je hledání relax ,na to je potřeba klid ,vnímat ty hromady omletých kamenů absolutně soustředenej,to ve více lidech nejde.Sám najdeš to co ostatní přehlídnou a možná objevíš něco nového,takové kusy se zde dají najít i za jeden den.Jsou z Jizery.
1-3Modrý křemen s modrým pískovcem.Sedmistěnný zrnitý krystal,jedna z nejstarších přeměněných hornin na Zemi,první forma přeměny křemene po modrém pískovci.
4-5Částečně metamorfovaný zrnitý křemen
6-7Zrnitý růženín po červeném pískovci
8-Nedokončená atmosférická přeměna po červeném pískovci(impaktní struska)
9-Vzorek z impaktní vrstevnice tvořené běžnými min.a uhlíkem
10Minerály vzniklé v takové imp.vrstevnici,mají na povrchu zbylé části grafitu.Pouze kusy vzniklé v této vrstvě jsou bez inkluzí absolutně čisté.
11-Min.vzniklé za rotace(pohybu celých horninových útvarů)
12-Fluidní inkluze v min.(bublinky rozprostrené od větších po mikroskopické)
13.Zrnitý křemen-zelený
14.Škoda ,že to neumím líp vyfotit.Krystaly žlutého min. v hliníkovém nugetu
15.Černý-v mikro krystalech červený min.společně s úlomkem keltského artefaktu stejného min.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Krtekk8

Uživatel

Zaregistrován:
18. 4. 2015

#519 26. 6. 2015, 14:51

Zdravím a představuji včerejší spinely(3) z Karlova naleziště.Byl jsem včera ve Vilémově a kupodivu hledači se to tam jen hemží,někteří rýžují,jiní hedají stejně jako já,no byla to nádhera.Největší radost mám z další pseudofosílie(1)do sbírky.

Obrázky:

Profilový obrázek
Krtekk8

Uživatel

Zaregistrován:
18. 4. 2015

#520 26. 6. 2015, 14:55

Zvláštní spinel,pod žárovkou žlutý,v bílém světle zelený a okraje světle modré,na denním světle namodralý.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.