Heptraktová(sedmistěnná)krystalová soustava,proto tolik pochybností,nic dosud známého ,anebo proto tolik tajností.Proto má lasturnatý lom ,hlavně na povrchu,vlivem pnutí a je to dáno i velikostí krystalů,které mají zaoblené hrany.Jsou i milimetr velké i proto se jeví min. jako amorfní.

No, více nevím, jen z časopsu Minerál, od polského kruk = krkavec, kruče skaly nebo nějak tak.

Zdravim kpt, ta lokalita "Krucze skaly" je kousek za hranicema na Polské straně Krkonoš, někde tady: http://www.mapy.cz/s/iFNh a pár fotek je na mindatu (http://www.mindat.org/gallery.php?loc=130869) Asi to hledaji v těch skalách, ale je tam řeka, tak proč by něco nemohlo být v náplavech, si řikám 😉 Uvidíme, jestli se tam podivám, poreferuju.
jezevec74@gmail.com

Ahoj,
tak to je super, vím jen (z článku v časopise), že polští sběratelé dobývali vzorky se safíry z hutné skály, mělo jít o vzorky pegmatitu se zarostlými relativně dobře vyhraněnými sytě modrými lesklými krystaly, až tím vznikla malá jeskyně, a dnes má být ona lokalita snad i chráněná. A souhlas - i v okolí skály, v hrabance, dolů po svahu, dolů potokem (je-li tam nějaký) se dá hledat 😉
Jezevcům zdar!

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli by byl někdo ochotný mě přibrat na nějakou výpravu, rád bych si někde zakopal, ale nebaví mě moc chodit samotného a žádný z mých známých zálibu v kopání nemá🙂, v mém okolí se ani nenachází moc dobrých lokací, takže bych rád poznal nové místa a něco se přiučil. Jsem ochotný dorazit kamkoli do ČR, SR a asi i někam jinam pokudmožno poblíž hranic🙂

Zdravím,Valachu je velká chyba ,že nechodíš sám,tady v Jizerkách stačí skočit do vody a vždy něco najdeš.Pro mě je hledání relax ,na to je potřeba klid ,vnímat ty hromady omletých kamenů absolutně soustředenej,to ve více lidech nejde.Sám najdeš to co ostatní přehlídnou a možná objevíš něco nového,takové kusy se zde dají najít i za jeden den.Jsou z Jizery.
1-3Modrý křemen s modrým pískovcem.Sedmistěnný zrnitý krystal,jedna z nejstarších přeměněných hornin na Zemi,první forma přeměny křemene po modrém pískovci.
4-5Částečně metamorfovaný zrnitý křemen
6-7Zrnitý růženín po červeném pískovci
8-Nedokončená atmosférická přeměna po červeném pískovci(impaktní struska)
9-Vzorek z impaktní vrstevnice tvořené běžnými min.a uhlíkem
10Minerály vzniklé v takové imp.vrstevnici,mají na povrchu zbylé části grafitu.Pouze kusy vzniklé v této vrstvě jsou bez inkluzí absolutně čisté.
11-Min.vzniklé za rotace(pohybu celých horninových útvarů)
12-Fluidní inkluze v min.(bublinky rozprostrené od větších po mikroskopické)
13.Zrnitý křemen-zelený
14.Škoda ,že to neumím líp vyfotit.Krystaly žlutého min. v hliníkovém nugetu
15.Černý-v mikro krystalech červený min.společně s úlomkem keltského artefaktu stejného min.
Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.