napr. podle jineho rozmeru zoubkovani, odlisnych odstinu barev, dle jine techniky tisku, jineho druhu papiru, ale i odlisne velikosti obrazu znamky apod.
filateliste to poznaji..
znamky se znovu dotiskuji bud proto, ze dosly zasoby predesleho vydani (k frankovani)
anebo jde o ruzne novotisky = drive se takto vetsinou dotiskovaly velmi cenne znamky, aby si filateliste temito jinak (vetsinou) bezcennymi nahrazkami/kopiemi zaplnili chybejici mista ve svych albech.. anebo muze jit i o ruzne jine novodobe suvenyry vydane k ruznym prilezitostem, polooficialni nebo neofic. vydani (padelky) atd..
elle34 (zavináč) upcmail.cz

No já sem to našel na Aukru a chtěl sem to koupit ale nevim co to je jestli mi někdo poradi tak diky.
http://www.aukro.cz/item220040231_oficialni_dotisk.html

Na odkaze jsou známky DR Mi 63-6; při pohledu na ně mi nesouhlasí zoubkování (má být hřebenové, na obr. je řádkové; v tomto období německá pošta řádkové zoubkování tohoto rozměru nepoužívala).
U těchto známek existuje dotisk tzv. ministerské úpravy, která sloužila k reprezentačním účelům; u té však bylo použito sice řádkové zoubkování, ale o rozměru 11 1/2. Vzhledem k uvedené vyvolávací ceně se dle mého názoru jedná spíše o novotisky.

Trochu opráším staré téma.
Pokud jde o diskutované známky, určitě jde o novotisky, v poslední době jsem se setkal s poměrně velkým množstvím (i v celých tiskových listech) nabízených za zlomkovou cenu pravých známek (cca 10-20 Kč/ks). Stejně tak se objevily novotisky přetiskových zepelínových známek z 30. let. Všechny tyto novotisky mají na rubu označení; v žádném případě se nejedná o oficiální dotisk.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.