Slovná úloha z numizmatiky č. 1:
Zadanie tejto úlohy vychádza z výrezu dokumentu z roku 1554. Pre tých, ktorí by snáď mohli mať problém s prečítaním originálu som pripravil prepis (dúfam, že bezchybný):
Burjan ..., znamo czinim timto lystem, kdez czten,
aneb ukazan bude, zie gest mi vrozenny pan, pan Mikulass
..., den Nowyho leta 1554 puycziti raczyl sto
zlatych; na minczi kralowske wosmdesate trzi zlate a na peniezich
czieskych bilich sedmnaczte zlatych; w kerezto sumie gsem przi geho milosti wosm pr(s)tenuw nechal do wyplaczeni; dwa prsteny z ssiaffiry, dwie
tabule dyamantowe, geden z ruzi dyamantowu, geden z lilij rubinowu
a ziaffirowu; geden z gacznikem a geden z ssmarakem. A to sobie wyss gmenowany pan Mikulass ... wyminiti raczel, kdy by toho geho
potrzeba vkazowala a peniez tiech potrzebowal a mnie naprzed dal
w nedieli, dwie nediele, totiz patnaczte dni, abych ga byl powinen
tu sumu poloziti, dati a wyplniti ...
Otázka: Koľko kusov mincí si pán Burian požičal od pána Mikuláša ?
😁
Obrázky:

250 a nejaky prsteny?😃
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Tých osem prsteňov dal Burian Mikulášovi ako záloh do vyplatenia celej sumy - resp. do vrátenia tých 100 zlatých.
Zaujímal by ma výpočet na tých 250 kusov mincí, mne to vyšlo inak, ale možno som vychádzal zo zlého kurzu.
Otázka znie koľko mincí nazvaných "český bílý peníz" tvorilo početnú jednotku 1 zlatý (?)

Išlo o uhorský zlatý.
V tomto prípade sa mi nepodarilo nájsť jednoznačné vyčíslenie - to zodpovedá aj vašim reakciám. Z dostupných zdrojov sa ten výpočet nedá urobiť s presnosťou na jeden kus.
Prvá vec je tá, že šlo fakticky o dve meny - v tom čase Uhorsko a Čechy (Morava etc.) a dedičné krajiny boli viacmenej personálnou úniou.
Výpočet som si pracovne stanovil takto:
1., zvolil som pomer biely peniaz vs. groš na 7:1 s tým, že na jeden zlatý narátam dva tucty grošov, takže
7 x 24 = 168 bielych peniazov za dukát
2., 17 zlatých bola suma vyplatená v striebornej drobnej minci, takže
168 x 17 = 2856 bielych peniazov (!!!)
3., takže spolu so zlatými mincami
2856 + 83 = 2939 kusov mincí
Dúfam, že nie ste sklamaní, že sa úloha viacmenej nedala vyriešiť jediným spôsobom. Ale rádovo to muselo byť okolo 3000 mincí CASH !!! (Pre nás takmer raj :-)
Myslím, že úlohu číslo 1 môžme odložiť ad acta s tým, že pokiaľ sa nájde nový zdroj, poprosím o jeho uvedenie.
Dnes tu mám ešte jednu rýchlovku, alebo
Slovná úloha z numizmatiky č. 2
Zadanie vychádza z dokumentu z roku 1531 - vydaný na území dnešného Slovenska:
1531
Ja Sigmund etc., oznamuji timto listem wšem vobec, kdož ji uzří, anebo slišeti budu, že sem dlužen dluhu pravého a spravedlivého, štyrista kop grossy na peniezych drobnych, obecznie v zemi moravskej bernych, ale po stu peniezych uherskych dobrych za zlaty počítajíc, urozenému panu, panu Petrovi a diedičom jeho, kterež jemu dat a zaplatiti mám a tímto listem slibuji dve nediele po svatem Jirží nejprv pržíščím, púl tržetího sta kop grossy, anebo po stu peniezych uherskych, po zlatem počítajíc, pietset zlatych položiti a dáti mám. A púl druhého sta kop grossy, vod toho svatého Jirží, nejprv pržíščího, pržes rok.
Otázka: Akú sumu si požičal pán Sigmund od pána Petra, ak by sme ju vyjadrili v uhorských zlatých ?
PS: ďalšiu úlohu môže zadať ktokoľvek, vždy by tu mala byť len jedna riešená úloha - po týždni by sa mala uzavrieť, ak by nebola vyriešená, (ako 3 mám pripravenú úlohu z čias menovej reformy 1953, ale asi až po víkende)

:) dufam ze sem nikto neda ulohu o vlakoch😃
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.