Moderátoři: smith

Profilový obrázek
dula77

Uživatel

Zaregistrován:
1. 8. 2010

#11 26. 10. 2013, 17:18

čo by mali na to pamiatkári hovoriť? Kým nezbúra klenbu alebo neurobí neadekvátny zásah z vonku do fasády tak asi nič.

blasko.juraj.ml@gmail.com

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#12 26. 10. 2013, 17:25

Na budúci týždeň sem dám fotky nejakých mincí, ktoré som už kúpil, sú medzi nimi aj toliare: Ferdinand I, Ferdinand II, Ferdinand III, Leopold I., F. Rákoczi II 1/2 toliar........boli to drahšie kusy, tak som fakt zvedavý, či a ako veľmi som sa obabral :-)

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#13 26. 10. 2013, 17:42
Niekoľko dní som si ako nováčik tuna, prezeral Vaše diskusie a došiel som k názoru, že sú tu ľudia, ktorí by mi mohli pomôcť s mojím zámerom. Plánujem v budúcnosti zriadiť malé múzeum s kaviarničkou. Súčasťou expozície mimo iného by bola aj výstava mincí, moja predstava: uhorské mince arpádovcami počínajúc a habsburské mince od Ferdinanda I- Leopolda I. Neskôr, podľa financii, rozšíriť možno aj na skoršie obdobie. Moja predstava: zozbierať menej hodnotné mince, bežné mince, medzi ktorými sa občas objavuje aj raritná minca a to tak, aby daná zbierka uchovávala približne svoju hodnotu. K tomuto, iste dostatočne naivnému plánu, by mi mohli pomôcť Vaše triezve ponuky mincí, rady a upozornenia . Takže som náramne zvedavý na Vaše reakcie😉

Jistě by to byla krásná představa, ale naprosto nerealistická o to z mnoha důvodů.
Bylo by naivní, někde věřejně vystavovat mince, protože by Vás hodně rychle někdo vykradl.
Mince nejsou pouhé zboží, ale měly by hlavně plnit roli záliby, která bude potřebovat mnoho znalostí z nejrůznějších oborů.
Na velmi široký záběr, který zde presentujete byste potřeboval spoustu peněz.
Závěrem. Jestli Vás mince uchvátily, staňte se regulérním sběratelem, se všemi, z toho vyplývajícími náležitostmi.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
tomos

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2011

#14 26. 10. 2013, 18:08

ako napad to neni zlý ale to je na dlho..., to je môj uhol pohladu, ked mate peniaze nato tak to urobte.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#15 26. 10. 2013, 18:27

napsal/a:
K tomuto, iste dostatočne naivnému plánu, by mi mohli pomôcť Vaše triezve ponuky mincí, rady a upozornenia . Takže som náramne zvedavý na Vaše reakcie😉

Ktoré mesto - mestečko to bude?

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
Thurzo

Uživatel

Zaregistrován:
25. 10. 2013

#16 26. 10. 2013, 20:30
Jistě by to byla krásná představa, ale naprosto nerealistická o to z mnoha důvodů. Bylo by naivní, někde věřejně vystavovat mince, protože by Vás hodně rychle někdo vykradl. Mince nejsou pouhé zboží, ale měly by hlavně plnit roli záliby, která bude potřebovat mnoho znalostí z nejrůznějších oborů. Na velmi široký záběr, který zde presentujete byste potřeboval spoustu peněz. Závěrem. Jestli Vás mince uchvátily, staňte se regulérním sběratelem, se všemi, z toho vyplývajícími náležitostmi.

Ďakujem za príspevok.

• ako máte zabezpečenú vlastnú zbierku? Je poistená? Ozaj ľudia, máte nejak poistené svoje zbierky? Možno Evropa1 naráža na to, že ako anonymný zberateľ má predsa len kľudný spánok ohľadne svojich mincí, ale čert nikdy nespí, ako sa u nás hovorí.
    Na argument, že mince by mali hlavne plniť funkciu hobby odpovedám, že si to nemyslím. Možno tu niekto z Vás vlastní naozajstnú sakra zbierku, nikdy nikoho nenapadlo túto zbierku ponúknuť do expozície napr. múzeu? Za odplatu samozrejme. Povedzme, že Vaše mince by mohli niečo zarobiť súbežne s Vašou zberateľskou aktivitou.Teraz iba fabulujem, ale ked vedia amíci urobiť atrakciu z hociakej blbosti?
    "Spousta penez"- odhadujem, že mnohí z Vás na tomto fóre majú v minciach kopec peňazí. Ja neuvažujem o absolútne dokonalej, jedinečnej zbierke. Nikde ani nieje napísané, že som povinný do takej zbierky dať celý majetok. Čo znesiem, nech tam je, čo sa nedá tam nebude...
Profilový obrázek
dula77

Uživatel

Zaregistrován:
1. 8. 2010

#17 26. 10. 2013, 20:50

S poistením je asi dosť problém. Ale možno by to šlo poistiť ako súčasť zariadenia a výzdoby kaviarne. Napojiť na to internetovú stránku s e-shopom, a vzácnejšie mince mať v banke. Nad internetovým obchodom rozmýšľam už dlhšie, len mi nie je jasné ako je to s daňami.

blasko.juraj.ml@gmail.com

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#18 26. 10. 2013, 21:27

pokud člověk není anonymní (jde to vůbec?), tak pojištění a banka mi přijde jak nezbytnost...

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#19 27. 10. 2013, 06:55

Thurzo napsal/a:

....Možno tu niekto z Vás vlastní naozajstnú sakra zbierku, nikdy nikoho nenapadlo túto zbierku ponúknuť do expozície napr. múzeu? Za odplatu samozrejme. Povedzme, že Vaše mince by mohli niečo zarobiť súbežne s Vašou zberateľskou aktivitou.Teraz iba fabulujem, ale ked vedia amíci urobiť atrakciu z hociakej blbosti?

osobne si myslim, ze napad s kavarnou je zajimavy (ale minimalne bych to rozsiril o vinarnu). mrknete se napr., jak maji udelanou expozici v Tabore (ta vitrina je oboustranna). pokud by se to udelalo v mensim mnozstvi a rozsahu, asi by to tolik drazdit nemuselo (i kdyz jsou i pitomci, ktere by to ke zcizeni lakalo tak jako tak)

je otazka, zda by pak nebylo lepsi vystavovat galvanicke kopie ci pekne a kvalitne udelane reprodukce a zvetseniny (napr. na uherske denary je potreba se divat hodne z blizka a mnozi na to i tak potrebuji lupu)

jen pro Vasi informaci - prestoze se v posledni dobe dostava enormni mnozstvi nalezu pres cerny trh ke sberatelum (a to stale i u vas v SR, i kdyz si Vasi zakonodarci mysli, ze to chytre vyresili), v muzeich je stale takova spousta materialu z minulosti, ze by nejenze nad Vasi nabidkou kazde muzeum ohrnulo nos, ale jeste by to pro ne byla obtiz (urcite by za ni nezaplatilo, ale kdybyste jim to nutil, kopnou to v pytly nekde pod regal do depozitare). nejsou lide, aby nalezy stare desitky let zpracovali. Napr. v Brne byla dokonce sice zastarala, ale jinak velmi hezka numismaticka expozice zrusena (!!!) a misto ni nainstalovano nake strevo ci jiny pajsl ci otvor, jako pocta Gregoru Mendelovi (ktery uz sve muzeum ma o kilometr dal). asi nekomu prisly mince malo atraktivni a malo vydelavajici. a predrazena kavarna primo v arealu muzea je btw. taky...

shrnuto - dobre umysly a napady jeste neznamenaji, ze je stejne oceni i okoli. lecky se k tomu da rici bohuzel. do te brnenske expozice asi taky chodilo malo lidi (podle manazera). ono tam totiz nebyly vsechny mince "pulkilometrove, nekolikatunove a zlate". byl tak prave hezky prurez.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#20 27. 10. 2013, 07:09
Ďakujem za príspevok. ako máte zabezpečenú vlastnú zbierku? Je poistená? Ozaj ľudia, máte nejak poistené svoje zbierky? Možno Evropa1 naráža na to, že ako anonymný zberateľ má predsa len kľudný spánok ohľadne svojich mincí, ale čert nikdy nespí, ako sa u nás hovorí. Na argument, že mince by mali hlavne plniť funkciu hobby odpovedám, že si to nemyslím. Možno tu niekto z Vás vlastní naozajstnú sakra zbierku, nikdy nikoho nenapadlo túto zbierku ponúknuť do expozície napr. múzeu? Za odplatu samozrejme. Povedzme, že Vaše mince by mohli niečo zarobiť súbežne s Vašou zberateľskou aktivitou.Teraz iba fabulujem, ale ked vedia amíci urobiť atrakciu z hociakej blbosti? "Spousta penez"- odhadujem, že mnohí z Vás na tomto fóre majú v minciach kopec peňazí. Ja neuvažujem o absolútne dokonalej, jedinečnej zbierke. Nikde ani nieje napísané, že som povinný do takej zbierky dať celý majetok. Čo znesiem, nech tam je, čo sa nedá tam nebude...

Sbírka se samozřejmě nechá pojistit, ale pak byste musel splnit nemálo, finančně náročných podmínek pojišťovny.
Proto převážná většina sbírek a i naprosto obyčejných, končí v bankovních trezorech, kde jsou za poměrně přijatelné peníze bezpečně uloženy.
K tomuto uložení můžeme mít mnoho výhrad, ale každý sběratel asi ze svého okolí zná nemálo případů krádeží.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.