Ahojky zdravím:) Jsem začínající sběratel, který hledá informace opravdu všude a snaží se nenaletět, což se mi evidentně už podařilo, jak jsem zjistila z předešlých vláken. Bohužel je vidět, že pozitivní hodnocení na Aukru jsou evidentně mimo mísu. Mně se prostě líbí naše bankovky a pomalu se snažím poskládat si je od dob Rakouska - Uherska. Mohli byste mi poradit? Na koho, co si dát pozor.... I když se snažím orientovat podle katalogu... koukám, že tady nepoctivost docela kvete. 😞

Informace jsou dobrá věc, nicméně je dobré rozlišovat informace relevantní a balast. Pro relevantní informace je dobrý dobrý katalog. Bohužel to, co dnes vychází, většinou nejsou katalogy ale ceníky. Doporučoval bych poslední vydání Bajerova katalogu, a to pro přehled o variantách bankovek a relativní vzácnosti a relativních cenách (typu tato bankovka je 5x dražší než tamta). Dále je podstatné mít nakoukané a nahmatané hodnocení stavů, což je běh na dlouho trať. Stupnice stavů je jasně daná. Kdo se jí nedrží, je podezřelý. Stavy jsou N (nebo UNC), 0 (nebo aUNC), 1, 2, 3 (případně 4 a 5, případně se znaménky + a -, případně ekvivalenty XF, VF, VG, G, ale ty se příliš nepoužívají). Nic jako luxusní, krásný, sbírkový, "podle mého hodnocení UNC stav" atd. neexistuje. Hodí se tvořit si databázi obrázků, dosažených cen apod. Tím se odhalí ležáky, které se točí neustále dokola.
Mimochodem, co kvete není jen nepoctivost. Kvete zejména hloupost - neznalých nakupujících, kteří chtějí všechno hned a bez práce (=studia). Kdo chce levně koupit diamanty, může to zkusit třeba na parkovišti od těch milých lidí, kteří je nutně potřebují prodat, protože se jim zrovna pokazilo auto a nemají na servis ani na hotel a jedou za nemocnou babičkou...

Dobrý den, moc Vám děkuji za odpověď. Bajerův katalog mám, chtěla jsem o bankovkách něco vědět a přiznám se, že mám raději informace v tištěné podobě, ke kterým se mohu vracet. Nejde mi jen o nějakou hurá akci... Prostě mě to zajímá. Fotky me nenapadly, to přiznávám, ani evidence. Je fakt, že jsem zjistila, že občas někdo přihazuje proti a pak prodává stejnou bankovku za mnohem větší částku. Chybami se člověk učí a já děkuji za Vaše fórum, kde jsem se dozvěděla hodně praktických informaci. Hm žádný učený z nebe nespadl ... Tak doufám, že si ten nos pořádně nenatlucu, než se něco naučím.

Hmartik - páči sa mi tvoj prístup. Nečakaj zázraky na počkanie. Zberateľstvo je hlavne o skúsenostiach a vedomostiach. Je to individuálny beh na veľmi dlhú trať. Samozrejme, že pritom aj naletíš podvodníkom alebo preplatíš. Ale to je školné tvojim vedomostiam. Preto radím začať zbierať/nakupovať lacnejšie bankovky, aby si sa naučila rozoznávať kvalitu za lacný peniaz. A postupne prechádzať k drahším. Zúčastňovať sa aukcii a samozrejme čítať toto fórum. A neboj sa pýtať, lebo nikto učený z neba nespadol.😉
P.S. Na aukre nakupuj opatrne a s rozumom. Je to neregulovaný trh plný podvodov a podvodníkov. Na druhej strane tam nájdeš aj zaujímavé veci za rozumný peniaz.
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Děkuji za odpověď 😉 Můžu mít ještě jeden dotaz? Na Aukru je opravdu obrovské množství nabídek. Přiznám se že radši nakupuji od menších prodejců, kteří mají bankovku nafocenou i proti sklu. Je s nimi dobrá komunikace, aspoň trochu vidím, co kupuji, občas něco poradí. Je ještě něco, co mi může pomoct? Víte o někom, kdo prodává přes Aukro seriózně?

Takto - kvalitni material se da sehnat jak od vetsich, tak mensich prodejcu ... A to nafoceni proti svetlu je urcite fajn, ale nevidel bych to jako zasadni nedostatek - ja sam to pouzivam minimalne, pokud si je prodejce jist stavem, ktery nabizi, je ta fotka v zasade zbytecna, zvlast pak u levnejsich bankovek. A jak psali kolegove, aukro je mix vseho mozneho, i podvodniku ... kdyztak vam muzu poslat nejake fotky na mail jako priklady. Muj mail: jk4ZAVINACseznam.cz

"Cena, kterou dnes dosáhla pětitisícová státovka, překvapila předsedu pobočky papírových platidel České numismatické společnosti Jiřího Čížka. Považuje ji za NADHODNOCENOU vzhledem k jejímu stavu, tedy třeba že je dvakrát přehnutá a perforovaná, tedy úředně znehodnocená pro sběratele nebo mezibankovní výměnu."

Povedzte mi čo dnes nie je nadhodnotené... aby som to začal zbierať.😉
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.